razmotrena mogućnost unaprjeđenja saradnje

Ministarstvo odbrane domaćin sastanka Koordinacionog borda italijanske grupe Koncepta okvirne nacije

Koncept okvirne nacije, koju je NATO pokrenuo 2014. godine, ima za cilj promociju saradnje među zemljama članicama, iskazanu kroz volju da oko vodeće nacije uspostave zajedničko djelovanje koje će omogućiti održavanje postojećih sposobnosti, kao i razvoj novih

2346 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane (MO) Crne Gore bilo je domaćin sastanka Koordinacionog borda grupe Koncepta okvirne nacije (Framework Nation Concept-FNC), na čijem se čelu nalazi Italija, a koji je održan danas u Podgorici.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Italije, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Sjeverne Makedonije, dok su se putem video linka uključili predstavnici Albanije i Savezničke komande za transformaciju (ACT).

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, naglasio je da će Crna Gora, kao odgovorna saveznica, nastaviti da doprinosi ostvarivanju ciljeva i zadataka ITA-FNC, posebno kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u multinacionalnim formacijama.

U saopštenju MO se navodi da se Koordinacioni bord italijanske grupe FNC sastaje jednom godišnje, a da je na sastanku u Crnoj Gori razmotrena dosadašnja saradnja u okviru grupe, kao i mogućnosti njenog unaprjeđenja.

FNC inicijativa, koju je NATO pokrenuo 2014. godine, ima za cilj promociju saradnje među zemljama članicama, iskazanu kroz volju da oko vodeće nacije uspostave zajedničko djelovanje koje će omogućiti održavanje postojećih sposobnosti, kao i razvoj novih.

"Grupa FNC, predvođena Italijom, a kojoj se Crna Gora pridružila 2018. godine, predstavlja važnu platformu za dodatno unaprjeđenje saradnje i razumijevanje savezničkih i partnerskih snaga, kojom se otvaraju mogućnosti za zajedničko djelovanje u cilju doprinosa bezbjednosnim naporima EU i NATO. Glavni zadaci ove grupe država su: jačanje saradnje i interoperabilnosti snaga, uspostavljanje multinacionalnih formacija i, kada je to moguće, postavljanje osnova za razvoj kapaciteta", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Preporučujemo za Vas