Varhelji: Prioritet za dalji progres Crne Gore je ispunjavanje privremenih mjerila u vladavini prava

Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) predstavlja Paket proširenja za 2021, uključujući izvještaje Evropske komisije o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU

42200 pregleda 83 reakcija 44 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Crna Gora mora da intenzivira napore u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući kritična područja kao što je sloboda izražavanja, sloboda medija i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je rekao da je posvećenost Vlade Crna Gora ovim reformama veoma važna.

Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) predstavlja Paket proširenja za 2021, uključujući izvještaje Evropske komisije o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Govoreći o napretku Crne Gore na putu ka članstvu u Evropsku uniju (EU), podsjetio je da su sva poglavlja otvorena, ukupno 33, ali je prioritet za dalji progres ispunjavanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava.

"Nijedno poglavlje neće moći biti zatovoreno prije ispunjavanja ovih mjerila", rekao je Varhelji.

Podsjetio je da je to dio revidirane metodologije koju su prihvatile i Crna Gora i Srbija, što je, kako je ocijenio, dobra politička odluka koja potvrđuje posvećenost ovih država evropskom putu.

Varhelji je poručio da je Zapadni Balkan dio iste Evrope kao i EU i da treba da bude dio EU. "Dijelimo istu istoriju, isti kontinent, iste interese i iste vrijednosti. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana", rekao je Varhelji.

Kazao je da je odlaganje zvaničnog početka pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom imalo negativan uticaj na kredibiltet EU. "Bilateralna pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske moraju se riješiti po hitnom postupku", poručio je Varhelji. Reakao je da je od ključne važnosti da zemlje članice EU usvoje pregovaračke okvire, pa da se prve međuvladine konferencije održe što je prije moguće, još ove godine, što je važno za kredibiltet EU.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, podsjetio je da je Crna Gora dugo bila predvodnik u procesu pridruživanja, ali je tokom protekle godine stagnirala.

"Moramo vidjeti jasnu proevropsku akciju političara u Crnoj Gori, a ne samo deklarativne izjave o Evropi", poručio je Bilčik i dodao da su Crnoj Gori potrebna predvidljiva i stabilna politička klima i institucije, koji takođe pogoduju procesu reformi, da bi sačuvala lidersku poziciju.

EK za jedinstveno tržište Zapadnog Balkana

Odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca o inicijativi Otvoreni Balkan, Varhelji je rekao da je jačanje regionalne saradnje jedini put za napredak regiona..

Podsjetio je da je se EK zalaže za jedinstveno tržište u regionu što je u skladu sa Berlinskim procesom

“Zamolio bih sve zemlje Zapadnog Balkana da se vrate projektu zajedničkog tržišta”, rekao je Varhelji.

Član Odbora Tomas Vajc kritikovao je Srbiju koja, kako je kazao, koristi svoj uticaj da produbljuje podjele u regionu, podsjećajući na problem sa Kosovom i miješenja u unutrašnje stvari Crna Gore.

On je pitao Varheljija da li je u kontaktu sa predstavnicima opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori kako bi se eventualno dobili i glasovi njihovih poslanika za izbor čelnih ljudi u pravosuđu.

Varhelji je kazao da nije posao EK da razgovara sa opozicionim partijama već je to posao vlasti i unutrašnjeg političkog dogovora u Crnoj Gori.

“Potrebno je da svi u parlamentu rade na tome, U interesu je svih aktera da se sprovede pravosudna reforma jer bez toga ne može biti daljeg napretka”, rekao je Varhelji.

Bonus video: