predsjednik skupštine posjetio ministarstvo odbrane

Bečić: Vojska pokazala kako se gradi i čuva ugled Crne Gore

“Jer oni jesu prva linija odbrane i oni jesu naši značajni reprezenti u međunarodnim okvirima gdje, vrlo često, brane i čast i ugled i dostojanstvo, male, ali časne i ponosne Crne Gore”, dodao je Bečić.

3591 pregleda 12 komentar(a)
Bečić i Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Bečić i Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Crnogorska vojska zalaganjem i angažmanom pokazala je kako se gradi i čuva ugled, dostojanstvo, čast i obraz države, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bečić je danas posjetio taj resor i razgovarao sa ministarkom Oliverom Injac, načelnikom Generalštaba, brigadnim generalnom Milutinom Đurovićem i sa dijelom članova Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Iz Ministarstva su kazali da je Bečić zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci na svemu što rade za dobrobit društva, države i naroda Crne Gore.

“Jer oni jesu prva linija odbrane i oni jesu naši značajni reprezenti u međunarodnim okvirima gdje, vrlo često, brane i čast i ugled i dostojanstvo, male, ali časne i ponosne Crne Gore”, dodao je Bečić.

On je zahvalio na doprinosima Vojske na evropskom putu Crne Gore i jačanju evroatlanske integracije, u borbi protiv koronavirusa, i u doprinosu u protekloj ljetnjoj požarnoj sezoni, kao i na učešću u brojnim mirovnim misijama.

“Jer to jeste nešto što služi na ponos našoj zemlji i što pokazuje da smo zaista pouzdana i kredibilna NATO članica, koja se trudi da u skladu sa svojim kapacitetima, odgovori svim međunarodno preuzetim obavezama”, rekao je Bečić.

Bečić je uputio čestitke za sve te doprinose, za reformske procese, koji se sprovode iako postoje izazovi, iako postoje opstrukcije u složenoj društveno političkoj zbilji Crne Gore, vrlo često, i podmetanja i neutemeljeni napadi na rukovodstvo Ministarstva odbrane i Vojske.

On je istakao da Skupština snažno podržava i ohrabruje sve reformske procese koji znače istinski jako, nezavisno, institucionalno djelovanje nadležnog Ministarstva i Vojske i poručio da će takve politike i postupanja u njemu uvijek imati saveznika.

Bečić je rekao da reformski procesi iziskuju timski rad, jedinstvo i zajedništvo i zaljučio da je to put koji vodi uspjehu i ostvarenju evropskih ciljeva.

On je poručio da, u duhu zajedništva, solidarnosti i odgovornosti treba nastaviti ono što je ključni zadatak, da se učini da ta institucija i crnogorska Vojska bude istinski iznad bilo koje partije, nacije, vjere.

“Da niko ne bude ni privilegovan, ni diskriminisan, jer tako jačamo ovu instituciju, koja samo takvom snagom i takvim kredibilitetom u potpunosti može odgovoriti svim zadacima i svim crnogorskim izazovima“, dodao je Bečić.

Bečić je rekao da, ako postoji institucija koja istinski mora da bude manifest svega onoga što je Crne Gora u malom, to je definitivno Vojska Crne Gore (VCG).

“Hvala vam što dajete doprinos da svaki građanin Crne Gore, zaista, konačno Vojsku istinski doživi profesionalnom i nepristrasnom”, poručio je Bečić.

On je poručio da će biti na raspolaganju i davati doprinos procesima, i kao predsjednik Supštine i kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Bečić je kazao da je tu, da se zajednički bore i afirmišu sve one vrijednosti na kojima Crna Gora treba da počiva.

“Turbulentna društveno politička vremena budu i prođu, ali to ne treba da dotiče institucije kakve su Ministarstvo odbrane i VCG. Hajde da ih svakim danom jačamo, jer jaka VCG i jako Ministarstvo odbrane su pretpostavke jake i stabilne Crne Gore“, kazao je Bečić.

Injac je istakla da je Bečić imao priliku da se upozna kako se u Ministarstvu i Vojsci predano i studiozno radi na ispunjavanju naših obaveza kao članice NATO.

„Veliki je broj aktivnosti, planova i projekata koji se na dnevnoj osnovi unaprjeđuju, a bila nam je čast da i Vi to vidite i da nam sa pozicije člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i predsjednika Parlamenta, u narednim aktivnostima svesrdno pružite podršku i razumijevanje“, kazala je Injac.

Injac je poručila da se nada da će zajednička saradnja biti još bolja u narednom periodu.

Đurovićem je rekao da je VCG savremena oružana snaga, prilagođena bezbjednosnim izazovima današnjice.

„Kao takva, okosnica je sigurnosti i odbrane naše zemlje, ali kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama doprinosi i globalnom miru i stabilnosti“, dodao je Đurović.

On je podsjetio da je mnogo toga urađeno na polju modernizacije VCG, ali i da je to proces koji se nikada ne završava, te da će se nastaviti ulaganja i jačanje kapaciteta Vojske.

„Kao oružana snaga odgovorne NATO članice, aktivno radimo na ispunjavanju obaveza iz NATO agende, ostvarivanju ciljeva sposobnosti i učestvujemo u komandnim strukturama Alijanse“, poručio je Đurović.

On je naveo da je namjera da VCG bude i dio Borbene grupe EU, pružajući tako podršku našoj zemlji na putu ka članstvu.

VCG će, kako je kazao Đurović, ostati posvećena ispunjavanju svih svojih zadataka, ulažući i dalje u svakog pojedinca, ali i sistem odbrane.

„Ponosan sam na dosadašnja postignuća, vjerujući da ćemo i dalje dostojno i uspješno izvršavati sve zadatke koji su pred nama“, kazao je Đurović.

Preporučujemo za Vas