Abazović: SAD su najvažniji strateški saveznik i prijateljska zemlja sa kojom CG dijeli evroatlanski sistem vrijednosti

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade i Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpredsjednik Vlade Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastali su se u Stejt Dipartmentu sa Vendi Šerman, zamjenicom državnog sekretara SAD i Karen Donfrid, pomoćnicom državnog sekretara za evropske i eveoazijske poslove

5547 pregleda 11 komentar(a)
Abazović, Radulović i Šerman, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Radulović i Šerman, Foto: Vlada Crne Gore

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najvažniji strateški saveznik i prijateljska zemlja sa kojom Crna Gora dijeli evroatlanski sistem vrijednosti, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade i Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastali su se u Stejt Dipartmentu sa Vendi Šerman, zamjenicom državnog sekretara SAD i Karen Donfrid, pomoćnicom državnog sekretara za evropske i eveoazijske poslove. U saopštenju se navodi da je "Abazović istakao zadovoljstvo zbog prve zvanične crnogorske posjete Stejt Dipartmentu od Covid krize, navodeći da su SAD najvažniji strateški saveznik i prijateljska zemlja sa kojom Crna Gora dijeli evroatlanski sistem vrijednosti".

"Abazović je naglasio važnost podrške koju Stejt Dipartment pruža Crnoj Gori na EU putu, reformama u poglavljima 23 i 24 i borbi protiv korupcije", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je Radulović ukazao na to da Vlada Crne Gore želi nastaviti sprovođenje reformi koje će Crnoj Gori poslužiti i da je važno da se postave institucionalni dogovori za pospješivanje saradnje u oblasti ekonomije i privlačenja investicija u Crnoj Gori. Šerman je istakla da "SAD uvažavaju Crnu Goru kao cijenjenog saveznika SAD i NATO" i da će Crna Gora "imati podršku u cilju još snažnijih reformi koje će donijeti ubrzanje evropskog puta Crne Gore".

"Karen Donfrid pohvalila je rezultate koje je Crna Gora postigla u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito istorijsku zapljenu 1.4t kokaina i suzbijanje šverca cigareta prelo Luke Bar", piše u saopštenju.

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade i MVP su kazali i da je sa američke strane, sastanku sa Abazovićem i Radulovićem prisustvovao je i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

Bonus video: