Koprivica: Bez politike zasnovane na javnom interesu nema napretka

„EK sada ispravno poručuje da je za ispunjavanje ciljeva izborne reforme neophodna istinska inkluzivnost, snažna politička posvećenost i spremnost za postizanje međustranačkog konsenzusa”, kazao je Koprivica

2327 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Igor Šljivančanin
Foto: Igor Šljivančanin

Posljednji izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori jasno ukazuje da političke elite u prethodnoj godini nijesu dominantno djelovale u javnom, već u partijskom interesu, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor te nevladine organizacije (NVO), Dragan Koprivica, naglasio je da bez politike zasnovane na javnom interesu nema napretka.

Kako je naveo, izvještaj pokazuje i da u fokusu političkih elita nijesu bile teme od značaja za proces evropske integracije.

"Umjesto reformskih procesa, u toku izvještajnog perioda su političkom agendom dominirala pitanja koja se tiču vjerskih zajednica, etničke pripadnosti ili partijskih interesa", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, u izvještaju se, na više mjesta, ističu problemi političke polarizacije, tenzičnih odnosa i nepovjerenja, kao prepreka u dostizanju političkih kriterijuma.

Kroz čitav izvještaj, kako je naveo Koprivica, provijava poruka o izostanku djelovanja u javnom interesu i posvećenosti izlasku iz političke i institucionalne krize.

„U novom dokumentu EK čitamo i jasno i direktno upozorenje zbog rastućeg ekstremizma desnice i etnonacionalizma u Crnoj Gori, na koji već godinama CDT skreće pažnju“, kaže se u saopštenju Koprivice.

Navodi se da EK konstatuje ono što mnogi u Crnoj Gori pokušavaju ignorisati i relativizovati, da su etnički i vjerski motivisani napadi, zločini iz mržnje i govor mržnje u porastu.

Takođe, kako je kazao Koprivica, u dokumentu je skrenuta pažnja na izostanak aktivnosti vezanih za sveobuhvatnu izbornu reformu.

On je podsjetio da je CDT u više navrata javno pozivao političke aktere na odgovornost i na pokretanje inkluzivnog dijaloga o izbornom zakonodavstvu.

„EK sada ispravno poručuje da je za ispunjavanje ciljeva izborne reforme neophodna istinska inkluzivnost, snažna politička posvećenost i spremnost za postizanje međustranačkog konsenzusa”, kazao je Koprivica.

On je rekao da je EK registrovala i veliko učešće stranih medija iz regiona, posebno zapaženo tokom izbornih perioda, i ukazala na potrebu za dodatnim naporima kako bi se ograničili efekti dezinformacija i online uznemiravanja i govora mržnje.

U CDT-u smatraju da bi osnivanje parlamentarnog Odbora za strane uticaje, po uzoru na INGE odbor u Evropskom parlamentu, moglo da bude dio odgovora na te probleme.

Iz t NVO su kazali da izostanak političkog dijaloga u institucijama ima najveći uticaj na blokadu pravosuđa i institucionalnu krizu.

Komisija, kako je naveo Koprivica, očekivano konstatuje da u oblasti pravosuđa nije postignut napredak i da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

„Ako to do sad nijesmo već znali, sad nam lijepo piše - sudstvo i tužilaštvo su nam i dalje ranjivi na političko miješanje“, kazao je Koprivica.

On je dodao da su sudstvo i tužilaštvo takođe blizu stanja “stečaja”.

„Situaciju nećemo promijeniti, niti ćemo ikoga ubijediti u napredak ako jedan politički uticaj budemo mijenjali drugim“, upozorio je Koprivica.

Kako je naveo, i u pogledu procesa reforme javne uprave ponavljaju se iste poruke iz godine u godinu - potrebna je depolitizacija, optimizacija i upravljačka odgovornost.

Prema riječima Koprivice, kao što građanima nije promaklo “zapošljavanje po dubini”, odnosno novi ciklus partijskog zapošljavanja, tako ni EK nije promaklo ubrzano i neinkluzivno usvajanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Tim Zakonom su, podsjetio je Koprivica, sniženi kriterijumi za zapošljavanje u upravi „na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti”.

U izvještaju se, kako je naveo, ističe da je reorganizacija uprave dovela do značajnih kadrovskih promjena, posebno kada je u pitanju iskusno osoblje, što ugrožava kapacitet Crne Gore u procesu pristupanja EU.

„Komisija konstatuje i da pristup optimizaciji javne uprave još nije definisan na nivou Vlade, a CDT podsjeća da se o pristupu ne može ni govoriti dok se ne utvrdi i javno objavi tačan broj zaposlenih u javnoj upravi po svim osnovama“, dodaje se u saopštenju Koprivice.

Bonus video: