Popa: Vanjska politika Crne Gore stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU

"Premijer je naglasio da je Vlada, na čijem je čelu, u potpunosti posvećena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, što se očitava u činjenici da je, na svakoj sjednici Vlade, prva tačka posvećena upravo evropskim integracijama", saopšteno je

12662 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Popa i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Popa i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Vanjska politika Crne Gore stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, kazala je šefica Delegacije Evropske unije Oana Kristina Popa koja se sastala sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i predala mu izvještaj Evropske komisije.

Naročito me raduje što je Evropska komisija konstatovala usklađenost naše vanjske politike sa stavovima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić se, kazali su iz njegovog Kabineta, zahvalio na Izvještaju i konstruktivnim smjernicama EK, uz konstataciju da svaki novi Izvještaj o napretku doživljava kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na svom putu ka Evropskoj uniji.

"Premijer je naglasio da je Vlada, na čijem je čelu, u potpunosti posvećena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, što se očitava u činjenici da je, na svakoj sjednici Vlade, prva tačka posvećena upravo evropskim integracijama", saopšteno je.

"Naročito me raduje što je Evropska komisija konstatovala usklađenost naše vanjske politike sa stavovima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije", kazao je Krivokapić.

On je istakao važnost sinhronizovanog djelovanja sve tri grane vlasti u Crnoj Gori, kako bi se što prije došlo do neophodnih reformi.

Popa je, kako navode, istakla da je Izvještaj o napretku važan instrument, odnosno set smjernica koji pomaže Crnoj Gori da prilagodi i usaglasi sopstveni sistem sa Evropskom unijom.

"Prema njenim riječima, iako je Crna Gora napredovala u nekim poglavljima, najočitiji problemi su vidljivi u oblasti vladavine prava, odnosno Poglavlju 23. Ambasadorka je ponovila konstataciju da je vanjska politika naše zemlje stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije".

"Podrška od preko 70 odsto građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji naše je i vaše zajedničko postignuće. Međutim, visoka podrška podrazumijeva i visoka očekivanja građana”, kazala je Popa.

Krivokapić je istakao da će politiku Vlade u 2022. godini obilježiti tri razvojna programa, i to: ekonomsko-finansijski „Evropa sad!”, administrativno-pravni „Evropa ovdje!”, i investicioni „Crna Gora odmah!”, uz konstataciju da naša zemlja optimistično gleda i računa na novi Garantni fond za Zapadni Balkan.

"Ambasadorka Popa je ponovila riječi, koje je predsjednica EK uputila Crnoj Gori, prilikom njene nedavne posjete Podgorici: „Mi vas želimo u Evropskoj uniji”, uz napomenu da je u pitanju dvosmjerni proces, koji zahtijeva ozbiljne reforme, na čemu će EU nesebično pomagati Crnoj Gori. Obje strane su, na koncu susreta, istakle zahvalnost na otvorenom dijalogu i zadovoljstvo zbog nastavka saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: