Građanska opozicija o zajedničkom predsjedničkom kandidatu tek od decembra

Obaveze funkcionera u kampanji za lokalne izbore razlog za odlaganje razgovora o mogućem predsjedničkom kandidatu
64 pregleda 34 komentar(a)
građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
građanska opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2017. 14:58h

Čelnici opozicije neće razgovarati o predsjedničkom kandidatu prije završetka lokalnih izbora u četiri opštine, saznaju "Vijesti".

Izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima održaće se 26. novembra, a na njima će učestvovati sve partije koje imaju predstavnike u parlementu osim Demosa i Ujedinjene Crne Gore.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz tzv. građanske opozicije razgovori o predsjedničkom kandidatu mogli bi biti zakazani tek za početak decembra. Razlog za odlaganje su, kako se navodi, obaveze partijskih funkcionera u kampanji.

"Trenutno su u fokusu lokalni izbori, gdje ćemo pokušati da nastavimo sa smjenom vlasti DPS-a, kao u Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Zbog toga su svi funkcioneri maksimalno angažovani na terenu i teško bi bilo naći vremena za razgovore o tako ozbiljnoj temi kao što su predsjednički izbori", kazao je sagovornik "Vijesti".

Funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Dragoslav Šćekić pozvao je opoziciju da nađe model za zajedničko djelovanje i okupljanje oko jednog predsjedničkog kandidata, navodeći da je ta partija spremna da ponudi svog kandidata.

On je rekao da opozicija treba da ostaviti po strani moguće razmirice, lične sujete, programske razlike ili neispunjene, odnosno nerealne ambicije. Lider SNP-aVladimir Joković kazao je da je ta stranka spremna da predloži svog predsjedničkog kandidata ukoliko ne bude dogovora unutar opozicije o zajedničkom nastupu.

Čelnik građanskog pokreta URA Dritan Abazović ranije je predlagao da predsjednički kandidat opozicije bude žena, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić poručio da će se o kandidaturi izjasniti nakon odluke partijskih organa. On je tada rekao da eventualna pobjeda na predsjedničkim izborima zavisi isključivo od snage političkog subjekta i popularnosti lidera koji će ga predvodi.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da će se ta partija o svom predsjedničkom kandidatu izjasniti u drugoj polovini novembra, navodeći da će se kandidovati "ako bude potreban državi".

Lekić zakazuje okupljanje najkasnije naredne sedmice

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić bi za kraj ove ili početak naredne nedjelje trebalo da zakaže sastanak tzv. građanske opozicije.

Kako je kazao sagovornik “Vijesti” i na tom sastanku bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o pritiscima vladajuće koalicije na uređivačku politiku Javnog servisa.

Front se nada u pristanak Jovićevića

Članovi predsjedništva Demokratskog fronta će najkasnije početkom decembra tražiti okupljanje lidera svih parlamentarnih opozicionih partija kako bi se razgovaralo o predsjedničkim izborima.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz tog političkog saveza, DF će od ostatka opozicije tražiti da se javno izjasne o predlogu da na predsjedničkim izborima podrže nestranačkog kandidata.

“S obzirom da se do sada nisu decidno izjašnjavali, očekujemo da nam tada kažu imaju li svoj predlog. Moramo imati stav o tome, kako bi se na vrijeme pripremali za kampanju”, kazao je sagovornik “VIjesti” iz DF-a.

Članovi predsjedništva Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su u maju, tokom posjete Rusiji, poručili da su predsjednički izbori prilika da opozicija, ujedinjena oko jednog predsjedničkog kandidata pobijedi kandidata DPS-a. Oni su tada kazali da je Front spreman da predloži kandidata “kao najjači opozicioni subjekt”, ali je ostatak opozicije odbio predlog.

Čelnici DF-a su o kandidaturi za predsjedničke izbore pregovarali sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Andrijom Jovićevićem, ali je on kazao da je zasada rano govoriti o takvom angažmanu.

Bonus video: