Zeković: SDP očekuje da Upravni sud poništi nezakonitu odluku o imenovanju Vukšića za direktora ANB

Zeković je rekao da je danas u Upravnom sudu održana javna rasprava o tužbi, i na njoj nije prisustvovao predstavnik tužene Vlade, ali jeste punomoćnik Vukšića

10221 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Zeković, Foto: Mediabiro
Zeković, Foto: Mediabiro

Bojan Zeković, potpredsjednik Socijademokratske partije (SDP) saopštio je danas da ta partija očekuje da "Upravni sud poništi nezakonitu odluku o imenovanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)".

On je rekao da je je Vlada 11. juna ove godine donijela rješenje o imenovanju Dejana Vukšića za direktora ANB.

"Desetak dana nakon toga, poslanici Konjević, Stanković i Đeka su podnijeli tužbu Upravnom sudu u cilju pobijanja evidentnog Zakona Vlade, jer je ono donijeto uz kršenje Zakona o nacionalnoj bezbijednosti i Zakona o parlamentarnom zakonu oblasti bezbjednosti", rekao je Zeković agenciji Mediabiro.

On je kazao da "Zakon Agencije nacionalne bezbjednosti prilikom imenovanja direktora predviđa da će Vlada predlog imenovanja dostaviti Skupštini, što je Vlada i učinila, a da će Skupština nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu dostaviti Vladi mišljenje o predloženom kandidatu". "Niti je predloženo radno tijelo, odnosno bezbjednosni odbor Skupštine Crne Gore o tome zauzeo stav, niti je Parlament dao mišljenje o direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost", rekao je Zeković.

Uprkos tom nedostatku Vlada je, kako je dodao, donijela rješenje o imenovanju Vukšića za direktora ANB.

Zeković je rekao da je danas u Upravnom sudu održana javna rasprava o tužbi, i na njoj nije prisustvovao predstavnik tužene Vlade, ali jeste punomoćnik Vukšića.

"U osnovi, oni su sporili pravo poslanika da pobijaju rješenje o imenovanju i pozivali se na primjenu Zakona o opštem upravnom postupku, o čemu je Vrhovni sud već zazuzeo stav da u ovakvim slučajevima gdje govorimo o međusobnom odnosu grana vlasti i kontrolu izvršne vlasti od strane zakonodavne, kakav imamo slučaj nema mjesta primjeni Zakona o opštem upravnom postupku", kazao je Zeković.

On je rekao da očekuju pozitivan ishod.

Zeković je rekao da u slučaju da Upravni sud odbaci tužbu od procesnih stvari imaju mogućnost vanrednopravnog lijeka preispitivanje odluke pred Vrhovnim sudom.

"Ali ne očekujemo takav ishod, obzirom na raniju praksu Upravnog suda, i po pitanju legitimacije poslanika da u ovakvom slučaju podnose tužbe . Imamo više takvih predmeta, i evidentnog nepoštovanja normi zakona ANB, i već ranije zauzete prakse po pitanju iz 2016. dodine po pitanju mogućnosti pirmjene Zakona o opštem upravnom postupku u ovakvim slučajevima", zaključio je Zeković.

Bonus video: