sastanak ministara odbrane

Injac: Crna Gora će nastaviti da doprinosi jačanju kolektivne odbrane

“Crna Gora će aktivno raditi na razvijanju kapaciteta i sposobnosti dodijeljenih novim Paketom ciljeva sposobnosti, kako bi doprinijela ostvarenju ključnih NATO zadataka”, rekla je ona

8076 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora će kao odgovorna i pouzdana NATO članica, nastaviti da doprinosi savezničkim naporima na jačanju kolektivne odbrane, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac, navodeći da će država nastaviti da podržava napore u borbi protiv terorizma.

Ona učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, koji se u četvrtak i petak održava u sjedištu Alijanse, u Briselu.

Sastanak, kojim predsjedava generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, kako je saopšteno iz Ministarstva, predstavlja priliku da se, nakon održanog Samita u junu, sumiraju smjernice po pitanju ključnih zadataka NATO, od čije implementacije zavisi i kredibilitet Alijanse u promjenljivom geopolitičkom okruženju.

“Ministri su razgovarali o napretku strateškog prilagođavanja i razmotrili implementaciju Koncepta odvraćanja i odbrane evroatlantskog prostora, kao i NATO Krovnog koncepta ratovanja”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su u tom kontekstu ministri potvrdili spremnost da nastave sa naporima na jačanju spremnosti snaga, izgradnji potrebnih kapaciteta i ukupnoj modernizaciji savezničke strukture snaga.

“Na tim linijama usvojen je i novi paket NATO ciljeva sposobnosti, čijom implementacijom će saveznici obezbjediti kapacitete i sposobnosti neophodne za suprotstavljanje savremenim prijetnjama i ispunjavanje ključnih politika Alijanse”, kaže se u saopštenju.

Olivera Injac sastanak ministara odbrane
foto: Ministarstvo odbrane

Tokom sastanka, kako se navodi, bilo je riječi o dešavanjima u Avganistanu i o procesu naučenih lekcija koji NATO sprovodi nakon okončanja prisustva u toj zemlji.

“Zaključeno je da će se razvoj situacije u Avganistanu pažljivo pratiti, i da će budući koraci Alijanse zavisiti od konkretnih poteza novih vlasti u Kabulu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su saveznici zabrinuti zbog nezastupljenosti žena u novoj vladi, ali i zbog njihovog sveobuhvatnog položaja u državi.

“Potvrdili su i da nepokolebljivo ostaju posvećeni daljoj borbi protiv terorizma”, dodaje se u saopštenju.

Injac je, kako se navodi, istakla značaj politike odvraćanja i odbrane i kazala da će Crna Gora, kao odgovorna i pouzdana članica, nastaviti da doprinosi savezničkim naporima na jačanju kolektivne odbrane, kao okosnice kredibiliteta transatlantske veze.

“Crna Gora će aktivno raditi na razvijanju kapaciteta i sposobnosti dodijeljenih novim Paketom ciljeva sposobnosti, kako bi doprinijela ostvarenju ključnih NATO zadataka”, rekla je ona.

Injac je podsjetila da je država dio ojačanog prisustva na istoku (eFP) i da je šesta rotacija Vojske Crne Gore angažovana u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji.

Kada je posrijedi angažman NATO-a u Avganistanu, Injac je, kako se navodi, pozdravila početak procesa izrade naučenih lekcija i istakla da će Crna Gora u duhu savezničkog jedinstva nastaviti da podržava savezničke napore u borbi protiv terorizma, a imajući u vidu da je bezbjednost nedjeljiva i da kao takva iziskuje sveobuhvatni pristup.

“Injac je pozdravila uspješno izveden proces evakuacije preko 120 000 ljudi iz Avganistana, s obzirom na izuzetno složene okolnosti u kojima je taj zadatak realizovan”, kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas