Pavličić: Postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore

9589 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Pavličić, Foto: Privatna arhiva
Pavličić, Foto: Privatna arhiva

Nijedan predmet protiv Crne Gore, prošle godine, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja Komiteta ministara Savjeta Evrope, što ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

To je saopšteno iz Kancelarije zastupnika, komentarišući Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, dodajući da je predani rad prepoznat i od najviših tijela Evropske unije (EU).

Iz Kancelarije navode da se EK u Izvještaju osvrnula na fundamentalna prava, zakonodavni i institucionalni okvir zaštite ljudskih prava, te ispunjavanje međunarodnopravnih obaveza i istakla da postoje izazovi u djelotvornoj implementaciji evropskih standarda.

“U odjeljku posvećenom fundamentalnim pravima, EK je dala pozitivnu ocjenu i naročito konstatovala da je „Crna Gora nastavila da obezbjeđuje dobar nivo saradnje s Evropskim sudom za ljudska prava”“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se ta ocjena odnosi na rad Kancelarije zastupnika, imajući u vidu da je Zastupnik institucija koja je jedina ovlašćena da zastupa državne interese pred ovom međunarodnom institucijom.

Oni podsjećaju da se EK i u svojim prethodnim izvještajima pozitivno izjasnila na ispunjavanje tih međunarodnopravnih obaveza koje predstavljaju djelokrug poslova institucije.

Nadalje je, kako se navodi, istaknuto da je tokom prošle godine, 218 novih predstavki protiv Crne Gore dodijeljeno je sudijskim formacijama, dok je krajem godine pred Evropskim sudom 37 predstavki bilo u radu.

Iz Kancelarije navode da je tokom prošle i u prvoj polovini 2021. godine, Evropski sud donio odluke u 16 predmeta.

Oni navode da se većina utvrđenih povreda odnosila na prekomjernu dužinu trajanja postupka.

Iz Kancelarije zastupnika dodaju da je Evropski sud utvrdio povrede i procesnog aspekta zabrane mučenja.

Navodi se da su utvrđene povrede nečovječnog i ponižavajućeg postupanja zbog nedostatka djelotvorne istrage zlostavljanja od više policijskih službenika tokom protestnog skupa opozicione političke koalicije u oktobru 2015. godine, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i nezakonitog hapšenja.

Nijedan predmet protiv Crne Gore, tokom prošle godine, kako su kazali iz Kancelarije zastupnika, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja od Komiteta ministara Savjeta Evrope.

Prema njihovim riječima, to ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika, “a što je i prepoznato od najviših tijela EU i Savjeta Evrope”.

“Taj rad se ogleda u kvalitetno i stručno izrađenim pisanim izjašnjenjima u postupcima odbrane pred Evropskim sudom, kao i u pripremi i izradi Akcionih planova/izvještaja u postupku izvršenja presuda pred Komitetom ministara”, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije zastupnika ukazuju nadležnim državnim organima, “a naročito pravosudnim institucijama” koje postupaju kao posljednja instanca u unutrašnjem pravnom poretku, protiv čijih odluka se podnose pojedinačne predstavke Evropskom sudu, da ulože dodatne napore za primjenu evropskih i konvencijskih standarda.

To je preporuka Kancelarije prilikom interpretacije mjerodavnih domaćih zakona, kao i da to tumačenje bude kompatibilno sa standardima utvrđenim u bogatoj sudskoj praksi Evropskog suda.

“Primjenom međunarodnih standarda od strane pravosuđa koje ima proaktivnu ulogu u sprovođenju pravde i poštovanju vladavine prava, značajno bi se unaprijedila zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda na nacionalnom nivou, odražavajući time zajedničke vrijednosti Visokih strana ugovornica”, kaže se u saopštenju.

Oni navoda da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore.

Kazali su da se to odnosi na polje ostvarivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i poštovanja načela pravne sigurnosti, kao jednog od osnovnih elemenata vladavine prava i predstavljaju podstrek za istrajavanje u daljem profesionalnom zastupanju državnih interesa.

Bonus video: