Stoltenberg: EU i NATO blisko sarađuju u cilju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu

On je, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, kome prisustvuju i partneri iz Finske, Švedske i predstavnici EU, rekao da Alijansa i partneri dijele iste vrijednosti i suočavaju se sa istim izazovima

3412 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) i NATO su, tokom posljednjih godina, podigli saradnju na nivo bez presedana i blisko sarađuju u cilju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, kome prisustvuju i partneri iz Finske, Švedske i predstavnici EU, rekao da Alijansa i partneri dijele iste vrijednosti i suočavaju se sa istim izazovima.

"Zajedno činimo euroatlantski region sigurnijim i stabilnijim", naglasio je Stoltenberg, prenosi portal RTCG.

Prema riječima Stoltenberga, od 2014. godine saradnja NATO-a i EU podignuta je na nivo bez presedana.

Stoltenberg je naveo da EU i NATO sarađuju u brojnim oblastima, u dijeljenju informacija u realnom vremenu o sajber napadima i dezinformacijama, rješavanju problema ilegalnih migracija u Egejskom moru.

Kako je dodao, EU i NATO ostvaruju blisku saradnju u cilju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Posljednjih godina Finska, Švedska i NATO razvile su načine da se uvjere da možemo da radimo zajedno u krizi. Tako da naše snage mogu da djeluju i komuniciraju jedne sa drugima brzo i bezbjedno”, naveo je Stoltenberg.

Njihove snage, kako je dodao, vježbaju zajedno i vode redovan politički dijalog na svim nivoima.

Bonus video: