Komnenović: Tivat je talac i žrtva političkih dešavanja na državnom nivou

Nije se pojavilo 15 odbornika opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI), kao i jedan odbornik Socijaldemokratske partije (SDP), partije koja je početkom septembra zvanično povukla podršku koju je do sada u SO davala manjinskoj vlasti

4671 pregleda 7 komentar(a)
Prazne klupe opozicije na početku današnje sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Prazne klupe opozicije na početku današnje sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Ni treći pokušaj da se održi 11. po redu sjednica Skupštine Opštine (SO) Tivat danas nije uspio, jer je u skupštinsku salu u zakazano vrijeme, od ukupno 32 odbornika, došlo samo 16 odbornika koalicije građanskih lista Narod Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum (BF) i "Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat".

Nije se pojavilo 15 odbornika opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI), kao i jedan odbornik Socijaldemokratske partije (SDP), partije koja je početkom septembra zvanično povukla podršku koju je do sada u SO davala manjinskoj vlasti.

Zbog toga opštinski parlament ni danas nije imao kvorum da održi sjednicu na čijem je dnevnom redu bilo dvadesetak tačaka.

Pored ostalog, na dnevnom redu je bilo i donošenje odluke o rebalansu budžeta koji se sa 16,95 uvećava na preko 20 miliona eura zbog bolje ostvarenih prihoda od planiranih, te se taj višak novca redistribuira većinom na nova ulaganja u kapitalnu infrastrukturu.

Ipak, zbog nespremnosti opozicije i SDP da daju kvorum vladajućoj koaliciji, građani Tivta do daljnjeg neće moći da osjete te benefite, niti da se oni čija je privatna imovina pretrpjela veliku štetu nedavno u oluji sa gradom koja je pogodila južni dio Tivta, pravilnije obeštete jer je rebalansom predviđeno i uvećanje fonda za naknadu šteta od elementarnih nepogoda za čak pet puta u odnosu na aktuelni iznos.

Predsjednik SO Tivat Andrija Petković (BF) kazao je da će o terminu narednog skupštinskog zasijedanja javnost biti naknadno obaviještena.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) nije želio da detaljnije komentariše nastavak bojkota lokalnog parlament, istakavši samo da je Tivat očito talac i žrtva političkih dešavanja na državnom nivou i potrebe opozicije sa SDP-om, "da aktuelnu državnu ali i lokalnu vlast u Tivtu koja sa državnom nema nikakve veze, pokušaju predstaviti kao nesposobne i nefunkcionalne".

Dodao je da tivatska SDP koja bi se trebalo prvashodno baviti lokalnom politikom i brinuti prvenstveno o interesima građana "a njihov interes sigurno jeste da dobiju veći budžet i da više novca bude utrošeno za investicije i zadovoljenje potreba građana", to ne radi zbog političkih potreba svoje centrale "koja insistira na velikim, nacionalnim i vjerskim pitanjima sa kojima lokalna vlast nema ama baš nikakve veze ni dodirne tačke".