Kordić: Izvještaj Evroske komisije jasan putokaz

Glavna pregovaračica je istakla da će uloga novoformirane Komisije biti posebno značajna za efikasnije adresiranje i praćenje sprovođenja svih obaveza iz pregovaračkog procesa u kontekstu primjene revidirane metodologije

2389 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Komisije, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sastanka Komisije, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Izvještaj Evropske komisije (EK), interne procjene i dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, jasan su putokaz u kom pravcu grane vlasti, uz podršku pregovaračke strukture, treba da rade kako bi pripremile Crnu Goru da bude sljedeća članica Evropske unije (EU).

To je kazala glavna pregovaračica Zorka Kordić na konstitutivnom sastanku nove Komisije za evropske integracije, na kom su razmatrane ocjene iz izvještaja EK.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Generalnog sakretarijata Vlade, razmatrano praćenje realizacije i dinamika pripreme novog Programa pristupanja Crne Gore EU (PPCG) za period od naredne do 2023. godine, kao i Plana prevođenja pravne tekovine EU.

Sa sjednice Komisije
Sa sjednice Komisijefoto: Generalni sekretarijat Vlade

Kordić je istakla da će uloga novoformirane Komisije biti posebno značajna za efikasnije adresiranje i praćenje sprovođenja svih obaveza iz pregovaračkog procesa u kontekstu primjene revidirane metodologije.

Ona je naglasila da će pored jasnog mandata kvalitetnog planiranja i efikasnije realizacije svih obaveza iz Programa pristupanja, Komisija sluziti kao široki konsultativni forum za sva pitanja iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

"Posljednji izvještaj EK, naše interne procjene i pripremljeni dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, kao i mape puta za ostala poglavlja, jasan su putokaz u kom pravcu i kojom dinamikom sve tri grane vlasti, uz stručnu i tehničku podršku pregovaračke strukture, treba da rade u narednom periodu kako bismo zaokružili ovaj proces i pripremili Crnu Goru da bude sljedeća članica EU“, kazala je Kordić.

Na sastanku je dogovoreno da se detaljno analiziraju svi segmenti izvještaja EK za ovu godinu.

"Oni će služiti kao polazna tačka budućeg planiranja PPCG, a utvrđen je i hodogram ključnih aktivnosti do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: