sjednica u strazburu

Zapadni Balkan prvi put pozvan na Konferenciju EU o budućnosti Evrope

Predsjedavajuća EU Slovenija izrazila je "posebno zadovoljstvo što će i partneri sa Zapadnog Balkana prvu put prisustvovati, jer je budućnost Evrope ujedno i njihova budućnost"

1274 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Reuters
Evropski parlament (ilustracija), Foto: Reuters

Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su da 23. oktobra prisustvuju drugoj plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Evrope, u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsjedavajuća EU Slovenija izrazila je "posebno zadovoljstvo što će i partneri sa Zapadnog Balkana prvu put prisustvovati, jer je budućnost Evrope ujedno i njihova budućnost", prenio je portal Euraktiv Srbija.

"Konferencija o budućnosti Evrope fokusirana je na sadržaje koji su od interesa za evropske građane. Oni imaju vodeću ulogu u širokoj raspravi o tome kako Unija treba da izgleda u budućnosti kako bi zadovoljila njihove potrebe", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan.

Dovžan je rekao da će se na plenarnoj sjednici prvi put raspravljati o predlozima građana koji su prethodno prisustvovali prvom Panelu građana Evrope ili nacionalnim panelima i raspravama u zemljama članicama EU, a čije su ideje i komentari objavljeni na višejezičnim platformama.

Uz učešće građana, plenarna konferencija će biti istinski sastanak sa građanima i o građanima, rekao je Dovžan, koji je i kopredsjedavajući izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Evrope.

"Kao zemlja koja predsjedava Savjetom EU, posebno smo zadovoljni što će prvi put i učestvovati i partneri sa Zapadnog Balkana, pošto je budućnost Evrope ujedno i njihova budućnost", dodao je Dovžan.

Na plenarnoj sjednici, koja će biti održana u hibridnom formatu, biće razmijenjena mišljenja o sugestijama koje su građani uputili sa Panela evropskih građana i nacionalnih panela.

Pored evropskih poslanika, predstavnika Savjeta EU i Evropske komisije, sjednici će prisustvovati i 80 građana izabranih sa 800 panela evropskih građana i 27 predstavnika nacionalnih panela zemalja članica.

Na plenarnoj sjednici učestvovaće i predstavnici civilnog društva, Evropskog komiteta regiona, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i predstavnici lokalnih vlasti. Kao gosti pozvani i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana.

Uoči plenarne sjednice, u Strazburu će 22. oktobra biti održani sastanci devet radnih grupa, kao i političkih grupacija koje okupljaju poslanike u Evropskom parlamentu.

Preporučujemo za Vas