Raković: Konkretni projekti za razvoj turističkih potencijala u Mojkovcu

Raković je pojasnila da je suština te ideje da se istorija i tradicija mojkovačkog kraja kao neprolazna vrijednost iskoriste na način što će se od starih i djelimično sačuvanih objekat kuća, domova kulture, škola na gradskom a posebno na seoskom području njihovom revitalizacijom stvarati etno kuće koje će pričati priču svojim posjetiocima i turistima

1475 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

U cilju valorizacije potencijala kojim raspolaže grad Mojkovac, sa svojom okolinom, Mojkovački liberali će se zalagati za afirmaciju turističkih vrijednosti i njihovu potpunu eksploataciju kako bi svaki posjetilac imao priliku da uživa u čarima jednog od najljepših crnogorskih gradova.

To je kazala predsjednica Odbora Liberalne partije Mojkovca Andrea Raković i dodala da grad koji svojom površinom zalazi u dva najljepša nacionalna parka i čiju teritoriju presijeca najduža crnogorska rijeka Tara, posjeduje resurse koji moraju biti jedan od osnovnih pokretača njegovog ubraznog razvoja.

Raković smatra da s obzirom na to da je uz poljoprivredu glavna strateška grana razvoja mojkovačkog kraja turizam, nameće se kao obaveza svim političkim i društvenim snagama da daju svoj nemjerljiv doprinos boljem životu svakog stanovnika Mojkovca.

"Liberali Mojkovca, kao neko kome je domovina i rodni grad najveća vrijednost, imaju znanja, volje i spremnosti da svoje ljudske i stručne kapacitete ulože u progresivno unapređenje uslova i standarda života svih naših sugrađana. Evidentno je da se i pored vidljivih rezultata napretka u turizmu može i treba uraditi još toga kako bi zaokružili turističku ponudu mi u Odboru Liberalne partije Mojkovca, ćemo u skladu sa našim projektom Smart city Mojkovac, po završetku izbora i uključivanjem u organe lokalne izvršne vlasti pokrenuti potpuno rebrendiranje grada", kazala je ona.

Raković je pojasnila da je suština te ideje da se istorija i tradicija mojkovačkog kraja kao neprolazna vrijednost iskoriste na način što će se od starih i djelimično sačuvanih objekat kuća, domova kulture, škola na gradskom a posebno na seoskom području njihovom revitalizacijom stvarati etno kuće koje će pričati priču svojim posjetiocima i turistima.

"Ove etno kuće smo nazvali „Mojkovčanka“ i predstavljaće zbir istorijske i kulturne baštine našeg kraja a činiće ih stalna postavka svih autohtonih alata i djelova pokućstva kojim su raspolagali naši preci a koji danas čine neodvojivu vezu sa duhom jednog davnog ali nezaboravljenog života. „Mojkovčanka“ će omogućiti gostima da je ne samo razgledaju već i da u njoj degustiraju domaće proizvode, vide kako su naši preci živjeli i radili, kako su obrađivali svoja imanja ali i da čuju više o našoj tradiciji ali i sadašnjosti. „Mojkovčanka“ će biti novi i vrijedan turistički ali i etnografski adut Mojkovca i Crne Gore i poslužiće u realizaciji strategije pozicioniranja Mojkovca kao jedne od najvažnijih destinacija kontinentalnog ali i planinskog turizma", rekla je ona.

Prema njenim riječima, ujedno i najstarija kuća na prostoru Mojkovca će biti pretvorena u zavičajni muzej i tradicijsku kuću, predstavljaće reprezentan objekat naše prošlosti ali i vizije budućnosti "jer bez poštovanja svojih predaka i njihovog rada ne možemo graditi ni našu ni budućnost svojih potomaka"

"Mojkovački liberali će samo kroz konkretne prijedloge projekata boljeg života Mojkovčana učestvovati u političkoj utakmici jer svaki drugi oblik političkog nadmetanja nam je stran i ne predstavlja ideju liberalizma koja nas je okupila i zbog koje smo se angažovali da budemo dio jednog uspješnog i pozitivnog tima za budućnost Mojkovca", istakla je predsjednica Odbora Liberalne partije Mojkovca.

Bonus video: