održana sjednica radne grupe

Realizacija obaveza iz dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

Šefica Radne grupe 24 Majda Adžović je istakla da su ostvareni značajni rezultati u poglavlju 24 i da je i Evropska komisija u izvještaju prepoznala pomake

2341 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Realizacija obaveza iz dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz izvještaja Evropske komisije (EK), osiguraće napredak u tom poglavlju i omogućiti ubrzanje cjelokupnog pregovaračkog procesa, kazala je šefica Radne grupe 24, Majda Adžović.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je danas održana sjednica te radne grupe, na kojoj su razmatrane aktuelnosti iz poglavlja 24.

“Sa fokusom na realizaciju dinamičkog plana aktivnosti usmjerenog na ispunjenje privremenih mjerila i ocjene iz izvještaja EK za Crnu Goru u poglavlju 24”, navodi se u saopštenju.

Adžović je rekla da vjeruje da će radna grupa, kao i sve institucije u čijoj su nadležnosti obaveze iz poglavlja 24, nastaviti da u potpunosti doprinose kako bi dinamički plan bio realizovan na kvalitetan način i u skladu sa definisanim rokovima.

Radna grupa 24
foto: Generalni sekretarijat Vlade

Ona je istakla da su ostvareni značajni rezultati u poglavlju 24 i da je i EK u izvještaju prepoznala pomake.

Kako je kazala Adžović, prepoznati su pomaci u borbi protiv organizovanog kriminala, međunarodne policijske saradnje i učešća u međunarodnim akcijama u kojima su zaplijenjene značajne količine narkotika, unapređenja saradnje i koordinacije organa za sprovođenje zakona.

Navodi se da je pozdravljena kontinuirana saradnja na planu implementacije Sporazuma između Crne Gore i EU o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu.

Adžović je kazala da, na temelju tih ocjena, očekuje da će EK uskoro izraditi izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, koji će Crnoj Gori poslužiti kao osnova za dobijanje završnih mjerila u tom poglavlju i za ubrzanje sveukupnog pregovaračkog procesa.

Ona je podsjetila da je dinamički plan nastao kao rezultat rada Radne grupe za poglavlje 24 i temeljnog sagledavanja preostalih obaveza iz privremenih mjerila, posljednjeg Radnog dokumenta o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja, i preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, održanog u martu.

Adžović je navela da dinamički plan sadrži 54 aktivnosti koje su podijeljene prema podoblastima poglavlja.

Ona je kazala da je dio planiranih aktivnosti realizovan tokom septembra i oktobra, navodeći da je formirana radna grupa za izradu analize na temu pokretanja i sprovođenja finansijskih istraga i oduzimanja imovine.

“Članovi radne grupe su razmijenili mišljenje po pitanju predstojećih obaveza, uz uvjerenje da kvalitetno planiranje, saradnja i koordinacija na ovom polju daju rezultate, što potvrđuju i primjeri iz prakse”, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas