Uvijek za dijalog, a nikako da se dogovore

Mora se urgentno prevazići politička i institucionalna kriza, kazala je Branka Bošnjak. Parlamentarna većina treba, i to hitno, da raspravi na sastancima veliki broj tema, tvrdi Miodrag Lekić. U procesu rekonstrukcije Vlade treba djelovati bez ucjena i nezrelosti, poručuje Marko Milačić

8361 pregleda 14 komentar(a)
Sjedište Vlade, Foto: Luka Zeković
Sjedište Vlade, Foto: Luka Zeković

Partije parlamentarne većine spremne su da nastave dijalog oko izlaska iz postojeće krize izvršne vlasti u svim formatima, pa i bez premijera Zdravka Krivokapića.

Predstavnici većine partija na vlasti juče su “Vijestima” kazali da podržavaju svaki razgovor i svako okupljanje koje vodi rješenju, ali bez uslovljavanja.

Posljednji sastanak premijera i predstavnika parlamentarne većine održan je 6. oktobra. Krivokapić je tada partijama većine predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika. Iako je dogovor bio da se partije o predlogu izjasne do 8. oktobra, a dva dana kasnije sa premijerom zauzmu zajednički stav, kako bi se nakon tog datuma prešlo na priču o modelu rekonstrukcije Vlade, to se nije desilo.

Od tada je većina partija vlasti sve glasnije zagovarala ulazak njihovih lidera u Vladu, posebno Demokratski front koji sve češće prijeti obaranjem Vlade i novim izborima.

Iz GP URA su se nakon premijerovog predloga rekonstrukcije Vlade izjasnili da prvo treba uraditi analizu učinka Vlade i ministarstava, što je zakočilo dalje pregovore. Rekonstrukciju Vlade na način da u nju uđu i političari, zasad izvjesno podržava 38 (od 41) poslanika vlasti.

Funkcionerka Pokreta za promjene (PzP) i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je za “Vijesti” da je svima više nego jasno da se mora urgentno, na efikasan i demokratski principijelan način, prevazići politička i institucionalna kriza.

”Svi su saglasni da nam treba stručnija, efikasnija, državnički odgovornija i funkcionalnija Vlada, da nam treba dobra koordinacija između Vlade i parlamenta, da su nam što prije, nasušno potrebne oslobođene i nezavisne institucije sistema, kao i dogovor unutar parlamentarne većine kako bi se izbjegla blokada parlamenta. Zato smatramo da je neophodno nastaviti dijalog na konstruktivan i efikasan način i podržavamo svaki razgovor i svako okupljanje koje vodi rješenju, u bilo kom formatu”, kazala je Bošnjak.

”Treba nam stručnija, efikasnija i funkcionalnija  Vlada: Bošnjak
”Treba nam stručnija, efikasnija i funkcionalnija Vlada: Bošnjakfoto: Savo Prelević

Ona je istakla da je lično zastupala mišljenje da je redoslijed poteza trebalo da bude takav da parlamentarna većina postigne konsenzus o platformi, prije svega programskoj i reformskoj, sa kojom bi se išlo u pregovore sa premijerom oko efikasne rekonstrukcije Vlade.

”A paralelno na takvoj platformi povesti i iskren dijalog sa partijama manjina kako bi stvorili stabilnu većinu, nakon čega bi uslijedila personalna rješenja, uvažavajući stručnost i demokratske principe odnosno volju građana Crne Gore iskazanu na izborima kao i multietničnost Crne Gore kao njeno bogatstvo”, istakla je Bošnjak.

Iz Demokratske Crne Gore odgovorili su “Vijestima” da su se uvijek odazivali i uvijek će se odazivati pozivima za sastanak predstavnika partija parlamentarne većine u svim formatima. Navode da je to njihova obaveza, ali i jedini način čuvanja izborne volje građana.

”Sa druge strane, dogovor u vezi sa rekonstrukcijom Vlade je preduslov razrješenja aktuelne krize izvršne vlasti i to bi trebalo biti jasno svima. Onima koji to ne shvataju ostaje teret preuzimanja odgovornosti za sve što može uslijediti kako u dijelu političke krize, tako i u dijelu slabih rezultata zbog izostanka ustavnog odnosa parlamentarne većine i Vlade”, navode Demokrate.

Većina partija vlasti sve glasnije zagovara ulazak njihovih lidera u Vladu: Sa ranijeg sastanka
Većina partija vlasti sve glasnije zagovara ulazak njihovih lidera u Vladu: Sa ranijeg sastankafoto: Savo Prelević

Iz Građanskog pokreta URA juče su odgovorili da su i ranije učestvovali u razgovorima sa ostalim predstavnicima parlamentarne većine na kojima nije bilo premijera Zdravka Krivokapića, “tako da u tome nema ničeg problematičnog ili spornog”.

Predsjednik GP URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, u intervjuu za Glas Amerike rekao je da vjeruje da je, uprkos aktuelnim pregovorima o rekonstrukciji, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade.

On je dodao da je sa američkim zvaničnicima razgovarao o potencijalnoj rekonstrukciji, ali nije otkrivao detalje.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da sastanci parlamentarne opozicije iz više razloga predstavljaju primarnu političku obavezu:

”Od činjenice da je mandat građana nakon izbora predat upravo političkoj većini koja je dobila izbore pa sve do takođe nesporne činjenice da najveću političku odgovornost za rezultate u vršenju vlasti ima upravo parlamentarna većina”.

On je kazao da pretenzija da Vlada diktira volju parlamentarnoj većini, čak i u uslovima povremeno haotičnog djelovanja same vlade, postoji samo u Crnoj Gori.

”Radi se o praksi koju kao politički nonsens, nažalost sa očigledno lošim posljedicama, treba hitno prekinuti.To što je u Crnoj Gori nakon izbora 30. maja proces konstituisanja vlasti, kako u metodu tako i u kadrovskim rješenjima, išao sa puno anomalija i raznih upliva van demokratsko - ustavnog okvira ne znači da tako treba da nastavimo”, rekao je Lekić.

Lekić
Lekićfoto: Skupstina.me

On je istakao da parlamentarna većina treba, i to hitno, da raspravi na svojim sastancima veliki broj tema - od rezultata rada vlade u proteklom periodu, posebno u kontekstu Izvještaja Evropske unije o Crnoj Gori, pa sve do zaustavljanja i to bez ikakvog objašnjenja od strane premijera, procesa rekonstrukcije Vlade.

”Neophodno je radi transparentnosti, pa i elementarne ozbiljnosti, da subjekti iz parlamentarne većine koji u medijima objavljuju tzv. crvene linije kao uslova za ostajanje u koaliciji i Vladi da sve to objasne kolegama i strankama koji čine parlamentarnu većinu. Takođe tema zastoja, sa velikim političkim posljedicama, u konstituisanju Tužilačkog savjeta, zahtijeva takođe hitan sastanak parlamentarne većina na kojem bi se riješio problem”, kazao je Lekić.

On je rekao da su to samo neki razlozi za hitno održavanje sastanka parlamentarne većine.

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da se ta partija od samog početka čitavog procesa, pa i od 30. avgusta prošle godine, trudi da bude konstruktivan činilac nove vlasti, pa su uvijek pozivali i sada pozivaju na dijalog, kompromis i dogovor.

”U ovom procesu koji se popularno naziva rekonstrukcija Vlade treba da djelujemo kao jedno, bez ucjena, bez nezrelosti i stavljajući opšti ispred partijskog interesa”.

Milačić
Milačićfoto: Savo Prelević

On je kazao da svaki sastanak, sa ili bez premijera, ako je konstruktivan i ako nije ucjenjivački uperen ni protiv koga uvijek koristan.

”Ne vidim razlog zašto bi bilo ko iz parlamentarne većine ili iz Vlade bio izostavljen, ako nam je cilj dogovor i opšte dobro”, rekao je Milačić.

On je kazao da ako žele uspjeh procesa, sa najboljim namjerama će u direktnom razgovoru sa premijerom ući u dalju konkretizaciju onoga što su već nedavno započeli, navodeći da misli na premijerov otvoreni predlog koji su dobili.

”Prava Crna Gora još jednom poziva, a naročito sada dok živimo kriminalno-tužilački triler sa svim elementima konspirativnosti, pa i prijetnji po nacionalnu bezbjednost, da parlamentarna većina što prije postigne konsenzus oko Tužilačkog savjeta, jer postaje neizdrživo da nam u ovako delikatnom društveno-političkom trenutku glavni specijalni tužilac i dalje bude Milivoje Katnić”, rekao je Milačić.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić je kazao da podržava svaki korak koji vodi ka prevazilaženju krize vlasti.

”Što se tiče Radničke partije, mi smo spremni za sastanak u najskorijem roku”, kazao je Vučinić.

Vučinić
Vučinićfoto: Luka Zeković

Iz SNP-a su saopštili da su više puta upozoravali da slaba ekspertska Vlada, koja ne uživa povjerenje većine poslanika vlasti, ne može isporučiti mjerljive rezultate u ključnim oblastima.

“Zato je važno da što prije izvršimo rekonstrukciju Vlade, u koju bi ušli kadrovi partija vladajuće većine, i koja bi, ovako ojačana, dobila potrebnu snagu da sprovede reforme neophodne na našem EU putu”, smatraju u partiji na čijem je čelu Vladimir Joković.

Dogovor u vezi sa rekonstrukcijom Vlade je preduslov je razrješenja aktuelne krize izvršne vlasti i to bi trebalo biti jasno svima. Onima koji to ne shvataju ostaje teret preuzimanja odgovornosti za sve što može uslijediti, kako u dijelu političke krize, tako i u dijelu slabih rezultata zbog izostanka ustavnog odnosa parlamentarne većine i Vlade”, poručile su Demokrate

Đukanović: Vlada je na izdisaju

Aktuelna Vlada je na izdisaju, to je jasno i najpovršnije upućenim u politički život Crne Gore, ocijenio je predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

”Vlada, sa svakim sljedećim danom pokazuje apsolutnu nedostatnost kapaciteta da rješava probleme sa kojima se Crna Gora suočava. Mandat ove Vlade je vrijeme propadanja Crne Gore”, kazao je Đukanović na sjednici Glavnog odbora DPS-a, održanoj u srijedu veče.

Bonus video: