„Pandora” test za novo tužilaštvo

Milovac kaže da su kapaciteti Katnića svima poznati i sada su male šanse za efikasnu istragu. Blažo Đukanović juče saslušan u SDT-u u svojstvu građanina

27154 pregleda 70 komentar(a)
Milovac, Foto: BORIS PEJOVIC
Milovac, Foto: BORIS PEJOVIC

Usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Pandora papirima jasan je signal da se od zemalja očekuje efikasna i nepristrasna istraga, a u Crnoj Gori za sada postoje izuzetno male šanse da će se tako nešto desiti, ocijenio je direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac.

”Ovo najprije zbog činjenice da se na čelu Specijalnog državnog tužilaštva i dalje nalazi Milivoje Katnić, čija politička pristrasnost je u potpunosti ogoljena upravo nakon otvaranja slučaja umiješanosti Mila Đukanovića i njegovog sina u aferu Pandora papiri”, kazao je Vijestima Milovac.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio Rezoluciju o Pandora papirima, u kojoj je kritikovan i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, i pozvao na pokretanje temeljnih istraga o svim prekršajima koji su se desili u jurisdikcijama EU.

Istraživački centar MANS-a je, kroz globalnu istragu o of šor poslovima, 3. oktobra objavio da se u Pandora papirima navodi da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Milo i Blažo Đukanović
Milo i Blažo Đukanovićfoto: Savo Prelević

Prema tim navodima, sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 of šor agencija. Jedna od njih je Alcogal, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim of šor destinacijama, uključujući Britanska Djevičanska Ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Iz Đukanovićevog kabineta su saopštili je tokom 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, on radio na uspostavljanju infrastrukture za počinjanje poslovnih aktivnosti sa sinom i da je osnovao Victoria Trust, koji, “dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer nikada nije ni aktiviran”.

Blažo Đukanović je juče saslušan SDT-u u svojstvu građanina, dok će se Milo Đukanović o tom slučaju pismeno izjasniti.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) još nije utvrdila da li joj je predsjednik Crne Gore prijavio da je vlasnik nekog trasta.

“ASK je, postupajući po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak radi utvrđivanja činjenica o tome da li je javni funkcioner Milo Đukanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije. Postupak je u toku”, saopštili su “Vijestima” prije dva dana iz te institucije, ne precizirajući kad će postupak biti završen.

Milovac je kazao da ohrabruje činjenica da i Evropski parlament prepoznaje značaj globalnog istraživanja Pandora papira, u kojem je učestvovao i MANS, kao i jasna preporuka da se tim povodom pokrenu istrage u zemljama iz kojih dolaze visoki državni i politički funkcioneri koji se pominju u Pandori.

On je ocijenio da je politički uticaj na rad SDT-a problem na koji Evropska unija ukazuje već godinama unazad, dok posljednje aktivnosti Katnića samo dokazuju kakve posljedice je imalo kontinuirano zanemarivanje tog problema.

”Dobro je što su Pandora papiri postali dio međunarodne agende, naročito evropske, jer će rezultat istrage o poslovima Đukanovića biti pokazatelj do koje mjere je tužilaštvo nezavisno i kadra da bez političkog uticija istražuje najviše državne funkcionere. Kapaciteti Katnića su već svakome poznati, a Pandora papiri ostaju kao prvi test za novo tužilaštvo”, kazao je Milovac.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su juče saopštili da je EU usvajanjem Rezolucije pokazala jasnu volju i odlučnost da se utvrdi odgovornost evropskih političara u slučajevima koji se odnose na otvaranje of šor firmi čija je osnovna funkcija bila prikrivanje njihove imovine.

Poslanici EP su u Rezoluciji usvojenoj sa 578 glasova za, 28 protiv i 79 uzdržanih, naveli najhitnije mjere koje EU mora da preduzme kako bi se zatvorile rupe u zakonu koje trenutno omogućavaju masovno izbjegavanje plaćanja poreza, pranje novca i utaju poreza.

”Zatražili su i da Evropska komisija (EK) preduzme pravne mjere protiv država članica koje ne sprovode postojeće zakonodavstvo pravilno. Posebnu kritiku su uputili sadašnjim i bivšim premijerima i ministrima država članica čije su aktivnosti razotkrivene u ‘Pandora papirima’”, saopšteno je iz EP.

Posebno su osudili sadašnje i bivše evropske političare: češkog premijera Andreja Babiša, kiparskog predsjednika Nikosa Anastasiadesa, holandskog ministra finansija Vopkea Hoekstru, bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, te bivšeg malteškog ministra i evropskog komesara Džona Dalija, čija se imena pominju u Pandora papirima.

”U rezoluciji se kritikuju i predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev i crnogorski predsjednik Milo Đukanović”, navodi se u saopštenju.

“Crna Gora još jednom ponižena”

Iz SNP-a navode da su sigurni da ni potez Evropskog parlamenta neće biti dovoljan motiv Katniću da krene u rasvjetljavanje slučaja, čijim je otkrivanjem Crna Gora još jednom ponižena pred međunarodnom javnošću.

”Zbog toga je, kako navode, potrebno što prije napraviti neophodne promjene u tužilačkom sistemu, kako bi se na pravi način suočili sa svim krivičnim djelima koja predstavljaju balast za Crnu Goru, ma od koga dolazila. Umjesto što ispituje Vanju Ćalović Marković, čija je NVO MANS otkrila Đukanovićevo učešće u Pandora papirima, bilo bi bolje da Milivoje Katnić što prije ispita predsjednika države, kako bi crnogorska javnost saznala šta je stvarno istina u ovom slučaju”, saopšteno je iz SNP-a.

Bonus video: