Roćen besplatno savjetuje, a putuje o trošku građana

Roćen u Đukanovićevim diplomatskim aktivnostima učestvuje kao njegov specijalni savjetnik, a troškove za to snosi Služba predsjednika, koja se finansira iz budžeta

49253 pregleda 73 komentar(a)
Đukanović i Roćen na Brionima sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem, Foto: @predsjednik_cg Twitter
Đukanović i Roćen na Brionima sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem, Foto: @predsjednik_cg Twitter

Eksterni saradnik crnogorskog predsjednika, Milan Roćen, ne prima naknadu za svoje usluge, dok troškove njegovog učešća (putovanja, smještaja i dr.) u diplomatskim aktivnostima šefa države Mila Đukanovića, kao što su zvanične posjete inostranstvu, snosi Služba predsjednika.

To su potvrdili iz predsjednikove Službe za informisanje, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Novac za rad Službe predsjednika Crne Gore obezbjeđuje se iz budžeta.

Izdaci Službe predsjednika prošle godine su, prema podacima iz završnog računa budžeta za 2020. godinu, iznosili 782.328 eura.

Od toga je, između ostalog, na službena putovanja izdvojena 41.143 eura, na neto zarade 272.666 eura, reprezentaciju 25.244, na izdatke po osnovu ugovora o djelu 56.595 eura...

”Vijestima” je iz predsjednikove Službe za informisanje rečeno da Roćen i dalje ima status Đukanovićevog eksternog saradnika, da po tom osnovu ne ostvaruje prihode i da u predsjednikovim diplomatskim aktivnostima učestvuje u svojstvu specijalnog savjetnika.

Roćenovog imena nema na spisku savjetnika na sajtu predsjednika.

Roćen je prethodnog mjeseca bio sa Đukanovićem u Hrvatskoj tokom predsjednikove zvanične posjete toj državi, i u Njujorku gdje je Đukanović učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Roćen je otišao u starosnu penziju krajem 2016. godine, s pozicije glavnog političkog savjetnika tada premijera Đukanovića, u trenutku kad je Vladu preuzeo Duško Marković.

Roćen je Agenciji za sprečavanje korupcije, u izvještaju po prestanku funkcije, prijavio da prima penziju od 627 eura, što je, kako je naveo, njegov jedini prihod.

Osim funkcije dugogodišnjeg Đukanovićevog savjetnika, Roćen je bio i šef crnogorske diplomatije.

U njegovoj biografiji na sajtu Demokratske partije socijalista (DPS) piše da je poslije prvih izbora održanih nakon obnove nezavisnosti imenovan za ministra vanjskih poslova, i da se na toj poziciji zadržao do jula 2012.

Na sajtu DPS-a piše i da je Roćen član Savjeta te partije.

Roćen se krajem 2011. našao u centru pažnje javnosti zbog afere “Listing”, s bivšim premijerom Igorom Lukšićem, kad su u medijima objavljen listinzi iz kojih se moglo zaključiti da su njih dvojica imali intenzivnu komunikaciju sa tada odbjeglim narko-bosom Darkom Šarićem.

Istragom je kasnije utvrđeno da se radi o dorađenim listinzima koji su korišćeni u operativnoj razmjeni crnogorske i regionalnih policija u okviru istrage u vezi sa Šarićem.

Lukšić je još tada ustvrdio da je afera konstruisana da bi se on diskreditovao, a u parlamentu je otvoreno kazao da sumnja u funkcionalnost bezbjednosnih službi i da ne vjeruje da će istraga o pozadini slučaja koju je zahtijevao dati rezultate.

Lukšić je u aprilu 2012. godine podnio ostavku na mjesto premijera, nepunih godinu i po nakon što mu je tu funkciju prepustio Milo Đukanović.

Tokom 2019. u javnost su procurjeli audio-snimci navodno tajno snimljenih telefonskih razgovora Roćena, koji su s raznim sagovornicima obavljani tokom 2006. godine.

Audio-snimci telefonskih razgovora, čiji je izvor nepoznat i čija autentičnost nije potvrđena ali ni opovrgnuta, odnose se na diplomatske aktivnosti, političku kombinatoriku, davanje usluga, pa i uvredljive komentare na račun trećih osoba ili institucija.

Jedan od objavljenih navodnih razgovora Roćena sadrži teške uvrede na račun urednika i novinara Javnog servisa, s početka 2006. godine.

”Goveda. Da dovedeš goveda iz mog sela Rasova, bistrija su nego uređivački tim Televizije Crne Gore. Kunem ti se. To je bolesna bagra skupljena na jednom mjestu”.

Objavljen je, između ostalog, razgovor u kome Roćen navodno traži uslugu od ruskog tajkuna Olega Deripaske, “da preko Amerike pritisnu Evropsku uniju u vezi uslova za održavanje referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori”.

Đukanovićevi savjetnici akteri mnogih afera

U Đukanovićevom kabinetu nalaze se ljudi za koje se vezuju brojne afere.

Njegov generalni sekretar, Slavoljub Migo Stijepović, akter afere “Koverta”, optužen je za pranje novca u saizvršilaštvu.

Đukanovićev savjetnik za ekonomska pitanja i poslanik DPS-a, Petar Ivanović, saslušan je u februaru u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

Administrativni odbor jednoglasno je početkom juna prihvatio predlog SDT-a za skidanje imuniteta Ivanoviću.

Predsjednikov savjetnik za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, uhapšen je 5. septembra na Cetinju, tokom protesta protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija u tom gradu.

Bonus video: