Prvo učešće crne gore na Konferenciji o budućnosti Evrope

Radulović: Reforme nisu ustupak EU, već zalog za bolji život građana koji dijele njene vrijednosti

Ministar je poručio da je Vlada odlučna da primjenjuje politiku nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, te da vladavinu prava postavi kao temelj pregovaračkog procesa zarad napretka čitavog društva

5689 pregleda 2 komentar(a)
Video obraćanje Radulovića u Strazburu, Foto: MVP
Video obraćanje Radulovića u Strazburu, Foto: MVP

Citirajući rečenicu francuskog filozofa i pisca Žana-Pola Sartra ”Posvećenost je čin, a ne riječ”, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u onlajn uključenju na Konferenciju o budućnosti Evrope koja se održava u Strazburu, a na kojoj naša zemlja učestvuje prvi put, predstavio šta proces evropske integracije znači za Crnu Goru.

Dokaz takvih djela, kako je kazao, jesu odlučnost Vlade da primjenjuje politiku nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, te da vladavinu prava postavi kao temelj pregovaračkog procesa zarad napretka čitavog društva.

Radulović je, kako je saopšteno iz MVP-a, u tom kontekstu naglasio da reforme ne predstavljaju ustupak EU, već zalog za bolji život cijele regije Zapadnog Balkana. Kada je riječ o Crnoj Gori, dodatan podstrek i obaveza da se istraje na putu EU integracije i da taj prioritet bude stub spoljne politike jeste opredjeljenje naših građana, među kojima čak 73 procenta podržava ideju članstva u Uniji, dodao je ministar.

Upravo zato što su demokratske vrijednosti i principi EU pravac u kome žele ići, kako je kazao, “mi našim građanima i dugujemo da u potpunosti žive ove vrijednosti”, dodatno ističući obavezu zemalja Zapadnog Balkana da naglase značaj većeg prisustva EU u regiji.

Na toj liniji, Radulović je potvrdio da je crnogorska geostrateška orijentacija jasna, što, kako dodaju iz MVP-a, dokazuje stopostotna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, a "što je potvrdio i posljednji izvještaj Evropske komisije o napetku."

Radulović je naglasio i da proces evropske integracije predstavlja najefikasniji mehanizam za ostvarivanje boljeg životnog standarda i evropskog sistema vrijednosti kojem Crna Gora teži, ističući da je naša država ponosna na svoju privrženost dobrosusjedskoj politici i regionalnoj saradnji.

Još jednom naglašavajući da je EU integracija važna za Crnu Goru, ministar je rekao da je “ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona zapravo ulaganje u bezbjednost i budućnost čitave Evrope”, zbog čega je uključenost u rad Konferencije koja će skicirati njenu budućnost izuzetno važna, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas