učestvovao na sastanku generalnih sekretara parlamenata država članica Savjeta Evrope

Klarić: Skupština CG najtransparentnija u regionu

Klarić je ukazao da će Skupština nastaviti da ulaže napore u cilju daljeg jačanja principa otvorenosti kako bi se omogućilo što šire uključivanje javnosti i bolja kontrola rada parlamenta

5376 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić učestvovao je na sastanku generalnih sekretara parlamenata država članica Savjeta Evrope, koji je održan u Atini, u okviru Evropske konferencije predsjednika parlamenata.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, ključne teme sastanka su bile uticaj pandemije koronavirusa na dinamiku rada zakonodavnih tijela, izazovi prilagođavanja novim okolnostima i strategije parlamenata nakon pandemije.

Poseban akcenat je stavljen na predstavljanje inovacija i različitih modaliteta koje su parlamenti uveli kao odgovor na epidemiološku krizu, te na razmatranje uspješnih rješenja koja će nastaviti da se primjenjuju i nakon završetka pandemije.

Klarić je tom prilikom predočio iskustvo crnogorskog parlamenta u upravljanju krizom, posebno se osvrćući na aktuelne projekte i postignuti napredak na polju otvorenosti i transparentnosti institucije.

"U tom kontekstu, generalni sekretar je istakao da je Skupština Crne Gore i ove godine najtransparentniji parlament u regionu. Uprkos toj činjenici, ali i pozitivnim nalazima o ovom pitanju u posljednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, Klarić je ukazao da će Skupština nastaviti da ulaže napore u cilju daljeg jačanja principa otvorenosti kako bi se omogućilo što šire uključivanje javnosti i bolja kontrola rada parlamenta. Sa tim ciljem, Skupština je i pokrenula Parlamentarni kanal u saradnji sa Radio i Televizijom Crne Gore, koji je posvećen redovnom parlamentarnom radu i na kojem je moguće pratiti prenose sjednica Skupštine i radnih tijela", piše u saopštenju.

Klarić je saopštio da je u toku izrada sveobuhvatnije programske šeme koja će, pored vijesti iz Skupštine, uključiti i edukativno-kulturne sadržaje. Osim toga, redizajniran je vebsajt, na kojem je uveden značajan broj novih funkcija, između ostalog, prilagođen je potrebama slijepih i slabovidih osoba, olakšano je obraćanje građana, uvedena hronologija rasprave, omogućena dostupnost otvorenih podataka, i drugo.

Kada je riječ o strategiji daljeg razvoja, Klarić je predstavio projekat eParlamenta, čija je realizacija u završnoj fazi, te naglasio da će digitalizacija zakonodavnog procesa olakšati postupak predlaganja, razmatranja i usvajanja parlamentarnih akata i omogućiti bolji i brži pristup informacijama i dokumentima, pravovremenost i transparentnost, kao i otvoreniji pristup, veće povjerenje i odgovornost.

"U pogledu modernizacije, saopštio je da se u Skuštini Crne Gore realizuje više aktivnosti usmjerenih na poboljšanje uslova rada poslanika i Službe i otvorenosti u skladu sa principima održivosti i unapređenja životne sredine. U tom pogledu izvršena je temeljna adaptacija unutrašnjosti centralne zgrade Skupštine Crne Gore, uključujući novinarsku ložu i media salon, dok su prethodno adaptirani svi saloni Skupštine, kao i "gluva soba" i prostorija koja je predviđena za rad nezavisnih poslanika. Radovi koji su izvedeni biće osnova za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane na krovu Skupštine, kojim je predviđena ugradnja 248 solarnih panela koji će generisati preko 45 odsto ukupnih potreba za električnom energijom", saopšteno je iz Skupštine.

Na sastanku je, takođe, razmotren izvještaj Evropskog centra za parlamentarna istaživanja i dokumentaciju (ECPRD) za period 2019-2021, kao i prioriteti i program za naredne dvije godine. Generalni sekretari su ocijenili veoma uspješnim rad Centra za razmjenu informacija među službama parlamenata država članica Savjeta Evrope i istakli značaj ove platforme za jačanje saradnje parlamentarnih administracija.

Preporučujemo za Vas