Bečić – Gafarova: Saradnja parlamenata Crne Gore i Azerbejdžana na zavidnom nivou

"Istićući da, pored toga što imamo odličnu saradnju u Savjetu Evrope, navela je da postoji dosta prostora za jačanje, proširenje i unapređenje sveukupne bilateralne saradnje", saopšteno je iz Skupštine.

1827 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Saradnja parlamenata Crne Gore i Azerbejdžana je na zavidnom nivou, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i predsjednice Nacionalnog Parlamenta Azerbejdžana, Sahibe Gafarove.

Sagovornici su kazali da su odnosi Crne Gore i Azerbejdžana prijateljski, a Bečić je istakao uvjerenje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti jačanju saradnje na poljima od obostranog interesa.

Uz podsjećanje da je crnogorski Parlament konstituisao Grupu prijateljstva sa Azerbejdžanom, Bečić je ukazao na važnost azerbejdžanskih investicija, akcentujući kompleks "Porto Novi", što je, kako navode u saopštenju Skupštine, značajno doprinijelo promociji turističkih potencijala naše zemlje. U skladu s tim, konstatovao je da ovakve prilike doprinose prepoznavanju Crne Gore kao turističkog regiona.

"Saglasivši se sa predsjednikom Bečićem da je saradnja dva parlamenta na zavidnom nivou, predsjednica Gafarova izrazila je uvjerenje da će se Grupa prijateljstva „značajno uvećati kada predsjednik Bečić dođe u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu“. Ističući da, pored toga što imamo odličnu saradnju u Savjetu Evrope, navela je da postoji dosta prostora za jačanje, proširenje i unapređenje sveukupne bilateralne saradnje", saopšteno je iz Skupštine.

Pored aktivnosti humanitarnog karaktera i saradnje između odbora dva najviša zakonodavna doma, Gafarova je ukazala i na značaj saradnje kroz Kulturni centar Azerbejdžana kao odličan način na koji možemo upoznati kulturu, običaje, tradiciju i nasljeđe obje države.

Bečić je upoznao Gafarovu sa rezultatima koje je Skupština Crne Gore u proteklih godinu dana postigla, navodeći zavidan stepen transparentnosti. Uz osvrt na nedavno usvojen Izvještaj Evropske komisije u pogledu brojnih rezultata Skupštine Crne Gore na polju jačanja transparentnosti, Bečić je naglasio nespornu važnost kontrolne i nadzorne uloge parlamenta, koja na najbolji način potvrđuje da smo na trasiranom putu integracije u Evropsku uniju.

Ističući da je Crna Gora prepoznata u svijetu kao zemlja rijetke ljepote, Gafarova je podijelila očekivanje da će utisci Bečića biti identični prilikom posjete njenoj zemlji.

Bonus video: