Politiko o novom ambasadoru Crne Gore u EU: Predstaviće zemlju kao favorita za pridruživanje

Kao svoj glavni zadatak postaviće "nadgledanje završne faze pristupanja Crne Gore EU uz obnovljenu posvećenost vladavini prava"

22668 pregleda 28 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović

Novi ambasador Crne Gore Petar Marković (35) koji danas predaje akreditivna pisma predsjedniku Savjeta EU Šarlu Mišelu biće jedan od najmlađih među šefovima diplomatskih misija u Briselu.

Prema pisanju briselskog portala Politiko, Marković nema diplomatsko već akademsko iskustvo iz oblasti EU poslova.

Očekuje se da će svoju zemlju predstaviti kao favorita za pridruživanje bloku, a kao svoj glavni zadatak postaviće "nadgledanje završne faze pristupanja Crne Gore EU uz obnovljenu posvećenost vladavini prava", navodi Politiko.

Marković je završio Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a master studije na engleskom jeziku iz oblasti evropskog prava na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta. Doktorsku tezu odbranio je 2019. godine u Briselu i Rimu.

On je do jula ove godine bio angažovan u Firenci, u Školi za transnacionalno upravljanje Evropskog univerzitetskog instituta (EUI). Tokom ove i prošle godine obavljao je funkciju Koordinatora za obuke o pravima građana EU u Evropskoj službi za građansku akciju u Briselu, a od 2018. do 2020. godine bio je direktor ECIT Fondacije u istom gradu.

Bonus video: