Kaznena politika crnogorskih sudova blaga

"Svrha Analize je da posluži kao nezavisni mehanizam praćenja napretka u reformi pravosuđa, posmatrano iz ugla građana i stvarnih uslova za pristup pravdi, a podaci koji su prikupljeni i prikazani, poslužiće za definisanje predloga u predstojećim reformama u oblasti pravosuđa“, kazala je Vučković

2771 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vrhovni sud
Foto: Vrhovni sud

Kaznena politika crnogorskih sudova za najteža krivična djela je blaga, pokazala je analiza koju je Vrhovni sud uradio uz podršku AIRE centra iz Londona i Britanske ambasade u Podgorici.

Analiza, koja daje prikaz za najteža krivična djela za period 2017-2018. godine, predstavljena je na okruglom stolu „Kaznena politika u praksi crnogorskih sudova“.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, Vesna Vučković, kazala je da su brojne kritike na kaznenu politiku crnogorskih sudova da su kazne prenisko odmjerene i da su izricane one koje nijesu bile u gornjoj granici.

"Svrha Analize je da posluži kao nezavisni mehanizam praćenja napretka u reformi pravosuđa, posmatrano iz ugla građana i stvarnih uslova za pristup pravdi, a podaci koji su prikupljeni i prikazani, poslužiće za definisanje predloga u predstojećim reformama u oblasti pravosuđa“, kazala je Vučković.

Direktorica programa za Zapadni Balkan AIRE centra, Biljana Brajtvajt, naglasila je da se ne može precijeniti značaj kaznene politike, a samim tim, kako je navela, ni značaj njenog istraživanja.

Ona je, kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, zahvalila i čestitala timu koji je radio na Analizi.

"To nam svjedoči o ozbiljnosti ovog projekta i odlučnosti njenih autora da spoznaju srž postupanja sudova i njihovog rezona u odmjeravanju kazni“, kazala je Brajtvajt.

foto: Vrhovni sud

Prema njenim riječima, nijesu zaobiđena ni krivična djela visoke korupcije i organizovanog kriminala koja su i dalje u fokusu Evropske komisije i zahtjeva evropskih integracija, što, kako je navela, tom dokumentu daje dodatnu vrijednost.

Brajtvajt je kazala da ih sve to uvjerava da su odabrali pravu temu i podržali projekat od izuzetnog značaja.

Kako je navela, kaznena politika uvijek izaziva reakcije, a stručna i laička javnost prvo komentarišu izrečenu krivičnu sankciju koja dolazi kao ogledalo rada ne samo suda, već i tužilaštva i policije.

"Zbog toga vjerujem da smo ovom Analizom dali svim ovim institucijama, materijal i podstrek za dalje unaprjeđenje njihovog rada i istraživanje“, zaključila je Brajtvajt.

Iz Britanske ambasade su poručili da vladavina prava predstavlja važan prioritet Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, i dio je njihovih napora usmjerenih na borbu protiv korupcije i teškog i organizovanog kriminala.

Zamjenik britanske ambasadorke u Crnoj Gori, Stiv Erik, kazao je da mu je drago što su Analizom kaznene politike obuhvaćena krivična djela visoke korupcije, organizovanog kriminala i teška krivična djela.

"Prevencija, suzbijanje i kažnjavanje ovih krivičnih djela predstavljaju vašu obavezu prema građanima Crne Gore, ali i izuzetno važan dio vašeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, poručio je Erik.

foto: Vrhovni sud

Autori Analize, sudije Vrhovnog suda u penziji Petar Stojanović i Radule Kojović, kazali su da je taj sud, u okviru Pravnog foruma, na ovaj način nastavio sa radom na proučavanju i primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava.

"Kako bi doprinio bržem ispunjavanju obaveza u pregovorima o pristupanju Crne Gore EU u okviru Poglavlja 23 i 24“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vrhovnog suda su kazali da su u izradi Analize učestvovale i savjetnice tog suda Bojana Bandović, Katarina Kapuci Lakićević i Ksenija Jovićević Korać.

Na okruglom stolu su, kako je saopšteno, predstavljena i iskustva kaznene politike sudova regiona.

Bonus video: