Otplata predviđena na 4.600 rata

Maroviću 380 godina da vrati dug: Skidaju mu od penzije

Maroviću se kazna odbija od 500 eura penzije, a mjesečna rata iznosi 240 eura. Gotovo četiri godine prošle od kada je pravosnažno osuđeni šef budvanske kriminalne grupe trebalo da uplati novac, ali i da odleži zatvorsku kaznu

68197 pregleda 159 komentar(a)
Advokati se bune jer penzija nije bila dio dogovora: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Advokati se bune jer penzija nije bila dio dogovora: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Nekadašnji funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, dug po osnovu sudske kazne od oko milion eura trebalo bi da plati za 380 godina, jer mu je otplata predviđena na 4.600 rata.

To pokazuju podaci Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) u koje su “Vijesti” imale uvid.

Pravosnažno osuđenom šefu budvanske kriminalne grupe, kazna od 1.096.481 eura, odbija od penzije koja iznosi 500,73 eura.

S obzirom na to da se prema Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, izvršenje na zaradi i penziji može odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja, Maroviću se od penzije odbija 240,31 euro.

Prema podacima Fonda PIO, pravo na prijevremenu starosnu penziju Maroviću je priznato krajem marta 2017. godine.

”Postupak za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pokrenut je zahtjevom od 28. aprila 2017. godine primjenom Sporazuma sa državom Srbijom”, navedeno je u rješenju Fonda.

2019.

godine, u februaru, Opština Budva preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca. Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu

Maroviću je, kako se navodi, ostvareni penzijski staž utvrđen na 29 godina, 11 mjeseci i tri dana.

”Najpovoljniji lični koeficijent utvrđen je u skladu sa Zakonom o PIO, a za period od 1971. do 2016. iznosi 2.67957”, piše u rješenju.

SPORAZUM

Gotovo pune četiri godine prošle su od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni Budvanin trebalo u kasu Opštine Budva da uplati više od miliona eura na osnovu sudske kazne.

Lokalna uprava, međutim, do danas uspjela je da naplati 225 hiljada eura kolika je protivrijednost zemlje koju je preuzela od njegovog sina Miloša u Mrčevom polju, 12.000 od prodaje manje parcele koju je stariji Marović posjedovao, kao i oko 10.000 eura od blokade penzije nekadašnjeg političkog direktora DPS-a.

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim rukovodi Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknadi štetu od oko milion eura...

Prodaja imovine, zemljišnih parcela na Jazu i Krimovici u vlasništvu starijeg Marovića, ponovo je odložena krajem prošle sedmice, a javna izvršiteljka zakazala je drugo ročište za 18. novembar.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva, koja već dvije godine ne može da proda imovinu koju je osuđeni založio kao garanciju da će izmiriti štetu...

Prema sopstvenom priznanju, on je sa kriminalnom grupom koju je organizovao - oštetio lokalni budžet za desetine miliona eura.

Ipak, Marovićevi branioci od početka osporavaju to što se na prodaju našla i imovina kojom Marović sporazumom nije garantovao, ali osporavaju i to što se od penzije mjesečno “skida” 240 eura. Tvrde da ni to nije dio dogovora sa tužilaštvom.

Od milionske kazne ostalo je da se izmiri manje od 800 hiljada eura, ali preostali dio imovine višestruko manje vrijedi, jer prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini svega 12 hiljada eura, koliko je prodata u martu manja parcela.

Na drugom ročištu trebalo je da je bude prodat komad zemlje od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik za 73.819,20 eura, kao i parcela od 589 kvadrata na Jazu za 40.994 eura, na kojoj je Marović upisan kao vlasnik polovine.

Na dobošu su trebale biti tri parcele, šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Opština Budva u februaru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Marovićevog sina, Miloša, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

HAPŠENJE

Svetozar Marović uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Njemu je, međutim, u međuvremenu zastarjela prva od kazni koja mu je izrečena. Riječ je o jednogodišnjoj robiji na koju je osuđen jer nije vraćao dug.

Krajem 2026. nastupiće i zastara “glavne” kazne za Marovića - robije od tri godine i devet mjeseci.

Nekadašnji predsjednik bivše Državne zajednice Srbije i Crne Gore, nedavno je ponovo iz Beograda dao intervju za jednu podgoričku televiziju.

Carević da preuzme zemlju u ime Opštine

Skupština Opštine Budva u novembru prošle godine ovlastila je gradonačelnika Marka Careviću da u ime grada, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

Slično je Skupština Opštine uradila u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Ovlašćenje je dato predsjedniku jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Đinina vila još čeka prodaju

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija i socijalnog staranja da proda vilu Đorđine Marović, koju je država ranije zaplijenila od Marovićeve supruge, nakon što je dokazano da je izgrađena novcem stečenim od kriminala.

Resor Milojka Spajića Vladi početkom juna dostavio je prijedlog za davanje saglasnosti za prodaju te nepokretnosti.

Kuća supruge bivšeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista i nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore definitivno je oduzeta krajem maja 2019.

”Vijesti” od prethodne Vlade Duška Markovića, ali ni od Uprave za imovinu, duže od godinu nijesu mogle dobiti odgovor šta će uraditi sa luksuznom nekretninom u budvanskom naselju Babin Do.

Krajem maja 2019. godine, država se zvanično uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine kao vlasnik vile. To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom. Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Preporučujemo za Vas