Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi

Pešić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao značaj takvih regionalnih inicijativa, koje su snažan podstrek državama u unapređenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta

2575 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Rajko Pešić.

On je na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i država Zapadnog Balkana (CEDC+), koji je održan u Hrvatskoj, potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka EU, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Pešić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao značaj takvih regionalnih inicijativa, koje su snažan podstrek državama u unapređenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta.

"Dodao je da je Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU“, navodi se u saopštenju.

Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije Ursule fon der Lajen da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Hrvatske, Dunja Bujan Šujster, istakla je da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.

"Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je akcentovan značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Bonus video: