"pozivnica će predstavljati čin poštovanja prema Cg i putu koji slijedi"

Rajnke: Krivokapiću uskoro pozivnica za učešće na virtuelnom samitu čiji će domaćin biti Bajden

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog poziva i prilike da Crna Gora doprinese ovom značajnom Samitu svojim idejama, dodavši da ovu vijest doživljava i kao podršku evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji Vlade Crne Gore

7830 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke najavila je da će premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću uskoro biti uručena pozivnica za učešće na Samitu za demokratiju, koji će biti održan 9. i 10. decembra u virtuelnom formatu, a čiji će domaćin biti američki predsjednik Džozef Bajden, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se navodi i da je ona istakla da će pozivnica istovremeno predstavljati čin poštovanja prema Crnoj Gori i putu koji slijedi.

"Ovaj Samit predstavlja značajnu priliku da demokratske države svijeta predstave svoje ideje u vezi tri ključne teme: odbrane od autoritarizma, borbe protiv korupcije i unapređenja poštovanja ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog poziva i prilike da Crna Gora doprinese ovom značajnom Samitu svojim idejama, dodavši da ovu vijest doživljava i kao podršku evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji Vlade Crne Gore.

On je istakao da ga je obradovala jučerašnja izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Gabrijela Eskobara, koji je naglasio značaj borbe protiv korupcije, koja će predstavljati jednu od kapitalnih tema najavljenog Samita.

Premijer je podsjetio da je jedan od osnovnih preduslova za kvalitet demokratije, u društvima gdje je smjenjivost partija na vlasti bila rijetka pojava, zapravo ekonomski razvoj. Iz tog razloga, sa ciljem unapređenja životnog standarda svih građana Crne Gore, Vlada je naročito fokusirana na ekonomski razvoj.

On je u tom smislu iskoristio priliku da predstavi ambasadorki određene elemente ekonomskog programa Vlade – „Evropa sad!“.

Rajnke je takođe izrazila zadovoljstvo zbog nedavne uspješne posjete članova Vlade Crne Gore, potpredsjednika i troje ministara, Sjedinjenim Američkim Državama, sa čim se dodatno složio i Krivokapić.

Na kraju sastanka je iskazano zadovoljstvo zbog intenzivirane bilateralne saradnje između Crna Gore i SAD, pažljivog odnosa prema našem trajnom savezništvu, uz iskazanu želju da se odnosi između dvije zemlje, u budućnosti, dodatno osnaže.

Preporučujemo za Vas