Imovinu će ispitivati finansijski timovi

Iz Ambasade Velike Britanije saopštili da sarađuju s Ministarstvom pravde na razvoju zakonodavstva koje će omogućiti uspješno procesuiranje onih koji se bave korupcijom, pranjem novca i utajom poreza

16405 pregleda 8 komentar(a)
Konačni tekst zakona nakon javne rasprave i sugestija inostranih eksperata: Marić, Foto: Nikola Dragaš
Konačni tekst zakona nakon javne rasprave i sugestija inostranih eksperata: Marić, Foto: Nikola Dragaš

Suštinu modela oduzimanja nezakonito stečene imovine činiće građansko-pravno konfiskovanje imovine, finansijske istrage s multidisciplinarnim finansijskim istražnim timovima, te obezbjeđenje imovine i raspolaganje njom.

To je “Vijestima” saopštio državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

Predstavnici Vlade danas će na pres-konferenciji predstaviti radnu verziju nacrta zakona o porijeklu imovine.

”Model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla treba da doprinese jačanju vladavine prava i crnogorskih institucija, a samim tim i afirmaciji pravde”, saopštili su u najavi presa iz Kabineta vicepremijera Dritana Abazovića.

Javna rasprava o predloženom modelu biće raspisana u četvrtak i ona bi trebalo da traje 20 dana.

Marić navodi da će nakon javne rasprave s prvim nacrtom zakona, dokument biti proslijeđen ekspertima Savjeta Evrope (SE) i drugim stručnjacima, koji će onda dati mišljenje.

”Nakon javne rasprave i preispitivanja svih predloga, sugestija i primjedbi, uradiće se konačni nacrt, koji će u formi predloga zakona ići prema Vladi”, istakao je Marić.

Crnogorskim vlastima u izradi zakona, osim SE, pomažu i eksperti iz Velike Britanije, Italije i Njemačke.

Iz Ambasade Velike Britanije u Podgorici, “Vijestima” su saopštili da ne bi bilo prikladno da komentarišu koje je pravo zakonsko rješenje iz ove oblasti za Crnu Goru.

”Međutim, britanski stručnjaci za zakonodavstvo i smjernice u ovom trenutku sarađuju s Ministarstvom pravde Crne Gore na razvoju zakonodavstva, koje agencijama za sprovođenje zakona i pravosuđu daju odgovarajuća ovlašćenja za uspješno identifikovanje i procesuiranje onih koji se bave korupcijom, pranjem novca i utajom poreza. Na taj način bi se efikasno identifikovala i oduzela imovina finansirana kriminalom, kao i odvratili kriminalci od nezakonitih aktivnosti koje su u toku”, ističu oni.

Britanska ambasada navodi da je Ujedinjeno Kraljevstvo godinama razvijalo zakonodavstvo koje se bavi nezakonitim finansiranjem i sticanjem imovine putem organizovanog i ozbiljnog kriminala, uključujući Zakon o prihodima od kriminala iz 2002. godine i Zakon o kriminalnim finansijama iz 2017.

”Zakon o kriminalnim finansijama nadovezuje se na iskustva britanskih organa za sprovođenje zakona koji se bave korupcijom, pranjem novca i utajom poreza, te obezbjeđuje veća ovlašćenja za sprovođenje, kao i dodatne mjere za zaštitu javnih prihoda”, napominju oni.

Postupak građansko-pravnog oduzimanja imovine, koji najavljuju iz Vlade, koristi se u prilikama kad dokazi o nezakonito stečenoj imovini nisu dovoljni da bi se utvrdilo nečije učešće u izvršenju krivičnog djela.

Ako postoji sumnja da je neko nezakonito stekao imovinu, pokreću se parnični (građanski) i krivični postupci, a ishod prvog ne zavisi od ishoda drugog.

U EU se najčešće koriste još tri modela konfiskacije koji se ne temelje na osuđujućim presudama - oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom (kad je djelo dokazano, a počinilac se ne može osuditi zbog smrti, odsustva i sl.), proširena konfiskacija (oduzimanje imovine koja nije predmet krivičnog djela za koje se sudi) i model nedokazivog bogatstva.

Skupština Crne Gore usvojila je 2015. Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Bonus video: