Ozan: 2021. godina je godina crnogorsko-turskih odnosa

Trenutno oko 6.000 građana Turske živi u Crnoj Gori, rekla je ambasadorka Songul Ozan

3251 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan ocijenila je da je 2021. godina crnogorsko-turskih odnosa jer je bilo toliko posjeta na visokom nivou, što je povećalo interesovanje investitora iz te države.

"Zaista je ovo bila jedna uspješna godina u bilateralnim odnosima. I pored pandemije interesovanje turskih investitora za Crnu Goru i dalje raste i svake sedmice imamo barem po dva investitora koji istražuju tržište. Želim da stalno budu te pozitivne stvari, jer će tako Crna Gora privući investitore i iz drugih zemalja. Treba da stvaramo pozitivnu atmosferu", rekla je Ozan na radnom doručku sa novinarima povodom Dana Republike Turske.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Ozan je istakla de je bila vrlo važna posjeta predsjednika Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan krajem avgusta Crnoj Gori.

"To je bila istorisjka posjeta koju su svi cekali, predsjednik Erdogan je bio veoma zadovoljan", kazala je Ozan i dodala da je tom prilikom usaglašeno da se robna razmjena poveća na 250 miliona dolara i da što više investitora dođe u Crnu Goru.

Podsjetila je da je nakon toga bilo dosta posjeta crnogorskih zvaničnika Turskoj i svi su imali korisne sastanke.

"Najvažnija tema bio je ekonomski razvoj. Mi kao Ambasada stavljamo akcenat na ekonomsku saradnju. I pored pandemije u Turskoj nije opalo interesovanje za investicije posebno kada su u pitanju projekti infrastrukture", rekla je Ozan.

Kazala je da su turski investitori zainteresovani za ulaganja u turizam, zdravstvo, poljoprivredu. turska kompanija je zaintersovana za koncesiju za aerodrome, a jedna je dala ponudu za izgradnju kolektora u Podgorici.

"U sekotru građevine imamo dosta turskih izvođača i crnogorska strana je zadovoljna sa njima, imaju jako puno dobrih projekata", kazala je Ozan.

Ona je saopštila da trenutno u Crnoj Gori ima oko 400 aktivnih turskih firmi, od registrovanih 3.600.

Kazala je i da trenutno oko 6.000 građana Turske živi u Crnoj Gori.

Govoreći o problemima Željezare Tosčelik, rekla je da se ulažu napori da se to riješi.

"Želimo da Tosčelik ostane. Razgovori se nastavljaju u cilju rješavanja problema i mi želimo da se to riješi", navela je ambasadorka.

Ona je kazala da je to bila jedna od važnih tema prilikom posjete ministra za ekonomski razvoja Jakova Milatovića u Turskoj.

Bonus video: