Zetska URA: Alarmantna situacija za poljoprivredne proizvođače, resorno ministarstvo da krene u rješavanje problema

„Mi nećemo dozvoliti da tri uvoznika budu bogatiji od svih poljoprivrednih proizvođača u državi"

4194 pregleda 4 komentar(a)
GP URA, Foto: URA
GP URA, Foto: URA

Zbog alarmantnih informacija koje je predočila zetska URA u vezi sa brojnim nagomilanim problemima u poljoprivrednom sektoru, ta partija je sa centralnog nivoa danas uputila dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojim traži da taj Vladin resor reaguje u skladu sa svojim nadležnostima.

,,Vreća kombinovanog đubriva za poljoprivredu u aprilu ove godine stajala je oko 11 eura, a u ovom trenutku porasla je na oko 28 eura što je znatno poskupljenje i poljoprivredne proizvođače stavlja u nezavidan položaj“, saopšteno je danas iz zetske URE i stoji u dopisu koji je upućen resornom ministarstvu.

Iz zetske URE ističu da ima najava da će cijena još rasti i da je vrijeme da ministarstvo kojim rukovodi ministar Aleksandar Stijović preduzme korake.

„Za sada od strane Ministarstva poljoprivrede imamo samo subvencije koje se tiču sadnog materijala (sjemenske kulture) dok za preparate i proizvode za tretiranje biljnih vrsta nema nikakvih subvencija. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao jedan vid pomoći i izlaz iz nezavidne situacije, može pružiti u pravcu subvencionisanja i ovih materijala“, kažu iz zetske URE.

Ukoliko reakcija resornog ministarstva izostane to će usloviti veće cijene poljoprivrednih proizvoda i potpuno uništiti domaću proizvodnju, upozoravaju iz URE u Zeti.

Ukazuju i da je položaj poljoprivrednih proizvođača i dalje jako nezavidan i da se malo šta radi da se on popravi.

„Folija za rasadni materijal poskupila je 30 odsto, materijal za sistem „kap po kap“ 35 odsto, dok je radna snaga povećala satnicu sa 2,5 eura na 3,5 eura. U posljednjih nekoliko godina ne radi se ništa da se zaštiti domaći proizvod a uvoz je porastao za čak 85 odsto. Takve stvari su nedopustive“, ukazuju iz URE u Zeti.

Kao poseban problem navode i to da je najveći trgovinski lanac „Voli“ u Ulcinju na svom zasadu zasadio biljne vrste koje tradicionalno gaje poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori što im stvara nelojalnu konkurenciju.

„Mi nećemo dozvoliti da tri uvoznika budu bogatiji od svih poljoprivrednih proizvođača u državi. Vjerujemo da ćemo tu zamisao pronaći i kod resornog ministarstva i ostalih institucija koji kontrolišu proces uvoza poljoprivrednih proizvoda i da će razumjeti naše obraćanje“, zaključuju.

Bonus video: