Abazović: Sa ovakvim tužilaštvom je nemoguće isporučiti konkretne rezultate u prioritetnim poglavljima

"Mi Crnu Goru vidimo kao dio zapadnog svijeta i radimo sve, šta je u našoj moći, da ona u što kraćem roku postane prva naredna punopravna članica Evropske unije (EU). Zbog toga je, pored borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, neophodno povesti i odlučnu borbu protiv narastajućeg nacionalizma i svih onih koji su "zaraženi virusom 90-tih godina", jer takve retrogradne politike ne mogu proizvesti novu vrijednost"

14906 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Bez snažnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju mogu obezbijediti samo reformisano tužilaštvo i sudstvo, Crna Gora ne može iskoračiti iz problema u kojima se decenijama nalazi, niti može uspješno prevazići tranzicione procese u cilju demokratizacije društva, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na sastanku sa predstavnicima Evropskog Savjeta za međunarodne odnose (ECFR).

Iz Kabineta potpredsjednika Vlade je saopšteno da je Abazović u Vili Gorica danas ugostio predstavnike ECFR, među kojima su bili urednička direktorica prestižnog časopisa "Le Monde" Silvi Kaufman, bivši poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjednik Internacionalnog Instituta za Mir (IPI) Hanes Swoboda, bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, vice-predsjednik "Albright Stonebridge Grupe" Džim O'Brajen i drugi funkcioneri ECFR.

Na pitanje "šta se čeka sa izborom novog Tužilačkog savjeta (TS)", Abazović je kazao da se nada da će "Tužilački savjet u što kraćem roku biti izabran, jer sa ovakvim tužilaštvom nije moguće isporučiti bilo kakve konkretne rezultate u prioritetnim poglavljima procesa pristupanja EU".

"Mi Crnu Goru vidimo kao dio zapadnog svijeta i radimo sve, šta je u našoj moći, da ona u što kraćem roku postane prva naredna punopravna članica Evropske unije (EU). Zbog toga je, pored borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, neophodno povesti i odlučnu borbu protiv narastajućeg nacionalizma i svih onih koji su "zaraženi virusom 90-tih godina", jer takve retrogradne politike ne mogu proizvesti novu vrijednost. Međutim, isto tako moramo znati da gotovo uvijek iza nacionalizma stoje prljavi kapital i interesi, pa bi efikasna borba protiv korupcije značajno pomogla i spuštanju tenzija u našem društvu", objasnio je Abazović.

U saopštenju se dodaje da je "na sastanku iskazano zadovoljstvo zbog zadržavanja spoljnopolitičkih prioriteta i osnaživanja prozapadnog kursa Crne Gore, ali i ukazano na potrebu "stvaranja i jačanja mostova među svim iskrenim prozapadnim činiocima crnogorskog društva, kao temelj uspješnog okončanja evropskih integracija i izvjesnog članstva u EU"".

Bonus video: