Imovinska korist se oduzima od okrivljenog

Specijalno državno tužilaštvo reagovalo na tekst o Svetozaru Maroviću

9682 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište Specijalnog državnog tužilaštva, Foto: Boris Pejović
Sjedište Specijalnog državnog tužilaštva, Foto: Boris Pejović

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) reagovali su na tekst “Maroviću 380 godina da vrati dug”, u kojem se govori o sporazumu koji je nekadašnji funkcioner DPS-a potpisao sa tim tužilaštvom i na osnovu kog je pravosnažno osuđen.

”Sporazumom koji je zaključen sa okrivljenim S.M. koji je sud prihvatio i na osnovu kojeg je donijeta presuda, okrivljeni S.M. je oglašen krivim i izrečena mu je kao glavna kazna jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 10 mjeseci, kao sporedna kazna jedinstvena novčana kazna u iznosu od 50.000 ¤, dok je na osnovu čl. 239 i čl. 301 st.1 tač. 2 ZKP-a, određeno da se Opštini Budva dosudi imovinsko pravni zahtjev u iznosu od 1.096.481,39 ¤, koji iznos predstavlja pribavljenu imovinsku korist kriminalnoj organizaciji, tako što će okrivljeni S.M. na ime iznosa imovinsko pravnog zahtjeva, odnosno pribavljene imovinske koristi kriminalnoj organizaciji iznos od 1.096.481,39 eura platiti na račun Opštine Budva u roku od 1 godine od dana pravosnažnosti presude, a kao sredstvo obezbjeđenja za navedi novčani iznos upisana je hipoteka na imovini okrivljenog S.M., ukupne vrijednost od 1.120.361,68 eura.

Dakle, ne radi se o novčanoj kazni kako je to pogrešno u tekstu navedeno, već o pribavljenoj imovinskoj koristi koja se oduzima od okrivljenog i koja je u postupku zaključenja sporazuma o priznanju krivice obezbijeđena hipotekom na nepokretnostima, čija je vrijednost u trenutku zaključenja i usvajanja sporazuma od strane suda bila veća od iznosa pribavljene imovinske koristi, što znači da vraćanje iznosa od 1.096.481,39 eura na ime oduzete imovinske koristi, nije obezbijeđeno kroz postupak izvršenja na zaradu, odnosno penziju osuđenog lica, već imovinom na nepokretnostima”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: