Von Kramon: Novi kancelar Njemačke da posjeti Crnu Goru

Evropska poslanica poručila je da bi se tako pokazalo da se cijeni napredak na putu ka Evropskoj uniji

14479 pregleda 5 komentar(a)
Von Kramon, Foto: Belgrade Security Forum
Von Kramon, Foto: Belgrade Security Forum

Budući njemački kancelar bi trebalo da posjeti Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i tako pokaže da se cijeni napredak na putu ka Evropskoj uniji, poručila je evropska poslanica Viola von Kramon.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel se odlučila da u sklopu svoje nedavne posjete Zapadnom Balkanu posjeti Tiranu i Beograd.

Govoreći o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan na panelu o Berlinskom procesu, Von Kramon je kazala da njena partija (Zeleni) apsolutno podržava proširenje i da očekuje da će se odnos prema proširenju naći i u koalicionom sporazumu nove vlasti u Njemačkoj.

"Zeleni potpuno razumiju zašto je ovaj region važan", objasnila je Von Kramon na Beogradskom bezbjednosnom forumu.

Ona je istakla da francuski predsjednik Emanuel Makron, ali i druge zemlje članice EU pitanje Zapadnog Balkana koriste isključivo za unutrašnje potrebe.

"Balkan je dio Evrope i to je naša odgovornost", poručila je Von Kramon.

Viola Von Kramon
foto: Belgrade Security Forum

Zamjenik ministra za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov je, govoreći na istom panelu, izrazio zabrinutost da bi zaustavljanje proširenja EU dovelo u pitanje mir, stabilnost i demokratiju na Zapadnom Balkanu.

"Strateški interes EU je da integriše Zapadni Balkan", smatra Dimitrov.

Govoreći o pitanju Otvorenog Balkana, Dimitrov je istakao da ne smatra da je to zamjena za EU, već mehanizam da bi integracija bila moguća.

Rukovodilac Centra za evrospke integracije Instituta za demokratiju, Zoran Nečev je pojasnio da Otvoreni Balkan nije ujedno i transparentan.

"Mi nemamo dokumente o Otvorenom Balkanu na osnovu kojih bismo sudili i komentarisali... Način na koji se promoviše ta ideja, ta politička dimenzija je problem", smatra Nečev.

Direktor Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Igor Bandović je takođe istakao da dosta stvari koje se tiču Otvorenog Balkana nisu jasne.

"Mi nemamo okvir, nemamo obim tog procesa", pojasnio je Bandović.

Bonus video: