RADULOVIĆ U RADNOJ POSJETI BRISELU

MVP: Evropska komisija pruža punu podršku Vladi u snaženju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

"EU snažno podržava Crnu Goru u procesima koji vode punopravnom članstvu u EU"

5702 pregleda 1 komentar(a)
Radulović i Šinas, Foto: MVP
Radulović i Šinas, Foto: MVP

Evropska komisija pruža punu podršku Vladi Crne Gore u snaženju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), nakon sastanka ministra Đorđa Radulovića sa potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom EU Margaritisom Šinasom.

"Istaknuto je da EU snažno podržava Crnu Goru u procesima koji vode punopravnom članstvu u EU", navodi se u saopštenju

Radulović je u radnoj posjeti Briselu gdje je osim sa Šinasom, imao sastanke i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskim poslanikom i stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom i diplomatskim savjetnikom predsjednice Evropske komisije Fernandom Andersenom Gimaraešom.

"Na sastanku sa Lajčakom, koji je trajao duže od 90 minuta, apostrofiran je značaj evropske perspektive koja predstavlja zamajac za reformske procese u Crnoj Gori, pri čemu je potvrđena neupitna podrška EU na tom putu. Specijalni predstavnik Unije kazao je da je važno da, uprkos svim izazovima i kretanjima na unutrašnjem planu, Crna Gora istraje na evropskom putu. Na toj liniji, istakao je i važnu ulogu naše države u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da je dijalog svih političkih aktera o svim važnim pitanjima suštinski za napredak. Ministar Radulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze na spoljnopolitičkom planu, sa jasnim ciljem da realizuje svoj prioritet i postane prva naredna članica EU, imajući u vidu da je to želja skoro 80% naših građana", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović i Lajčak
Radulović i Lajčakfoto: MVP

Dodaje se da je tokom razgovora Radulovića i Picule, osvrćući se na nedavni Izvještaj Evropske komisije o napretku, ocjenjeno da je važno obezbijediti pomake u reformama, prije svega u pravosuđu.

Radulović i Picula
Radulović i Piculafoto: MVP

"U tom kontekstu, Picula je kazao da je potrebno izbjegavati retoriku koja doprinosi polarizaciji u društvu i podizanju tenzija", saopšteno je.

Radulović je, kako se navodi, kazao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, te da su u prethodnih deset mjeseci postignuti mjerljivi rezultati na tom planu, koji su prepoznati i priznati od strane evropskih i međunarodnih partnera.

Dodao je da Crna Gora djelovati u skladu sa preporukama EK, a da pozitivne ocjene u domenu spoljne politike predstavljaju vjetar u leđa za nastavak evropskog putovanja.

Radulović i Andersen Gimaraeš
Radulović i Andersen Gimaraešfoto: MVP

"Na sastanku sa diplomatskim savjetnikom Gimaraešom, još jednom je istaknuta jasna podrška Evropske komisije, o čemu govori i nedavna posjeta predsjednice EK Crnoj Gori, koja je pohvalila naša dostignuća i ohrabrila nastavak pregovora. Ministar Radulović je kazao da cijenimo poruke ohrabrenja, te da smo dužni našim građanima i mladim generacijama Evropsku uniju, jer kako je istakao, oni očekuju i zaslužuju napredak i bolji životni standard", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas