SDP i građani predstavili platformu "Svim srcem za Cetinje"

Poručili su da je njihov cilj promjena načina upravljanja gradom, promjena stanja u kojem se Cetinje nalazi, oslobađanje svih društvenih i ekonomskih potencijala od jednostranih i jednopartijskih pristupa, oslobađanje od partitokratije, kao i privredni oporavak i zaustavljanje neprekidnog iseljavanja

2710 pregleda 16 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) i građani predstavili su danas Građansku platformu - Svim srcem za Cetinje, u susret decembarskim lokalnim izborima u prijestonici.

Poručili su da je njihov cilj promjena načina upravljanja gradom, promjena stanja u kojem se Cetinje nalazi, oslobađanje svih društvenih i ekonomskih potencijala od jednostranih i jednopartijskih pristupa, oslobađanje od partitokratije, kao i privredni oporavak i zaustavljanje neprekidnog iseljavanja.

Saopštenje povodom predstavljanja platforme prenosimo u cjelosti:

"Mi, građanke i građani Cetinja, članovi Socijaldemokratske partije, nezavisni intelektualci, građanski aktivisti, organizacije i slobodni pojedinci, suočeni sa ozbiljnošću aktuelnog društveno-političkog trenutka i sistemskom stagnacijom razvoja crnogorske Prijestonice – okupili smo se oko 'Građanske platforme - SVIM SRCEM ZA CETINJE' svjesni svoje odgovornosti i posvećeni političkim promjenama radi zajedničkog nastupa na lokalnim izborima 2021. godine i stvaranja uslova nove socijalne dinamike i progresa našeg grada u naredne 4 godine.

Naš cilj je promjena načina upravljanja gradom, promjena stanja u kojem se Cetinje nalazi, oslobađanje svih društvenih i ekonomskih potencijala od jednostranih i jednopartijskih pristupa, oslobađanje od partitokratije, kao i privredni oporavak i zaustavljanje neprekidnog iseljavanja.

Složenost izazova sa kojima se suočavamo, velika zaduženost, zapuštenost važnih infrastrukturnih sistema, neracionalna i brojna administracija, obavezuju na realističan i oprezan pristup, zato nećemo davati velika i prazna obećanja. Sa druge strane, ovakvo stanje za nas predstavlja izazov i šansu za pronalaženjem najboljih rješenja i drugačijeg pristupa upravljanja Prijestonicom.

Prihvatamo obavezu da sa više stručnosti, odgovornosti i ozbiljnosti, pravednosti i efikasnosti, ulažući maksimalne napore, oživimo crnogorsku Prijestonicu i vratimo povjerenje u budućnost Cetinja!

Samo zajedničkim i usklađenim djelovanjem, poštenim i upornim radom, svi okrenuti razvoju, investicijama i stvarnim potrebama građana možemo očekivati napredak. Cetinjski SDP, nezavisni intelektualci, građanski aktivisti i organizacije, slobodni pojedinci i građani okupljeni oko 'Građanske platforme - SVIM SRCEM ZA CETINJE' spremni su da preuzmu punu odgovornost i vrate povjerenje u gradsku upravu, koja će u istinskom smislu biti u službi svih građana – depolitizovana, efikasna, profesionalna, transparentna, posvećena, odgovorna uvijek i dostupna svima.

Svjesni da bez odgovorne i poštene lokalne vlasti, koja je izraz slobodne volje svih građana i solidarnosti koja gradi uspješne zajednice, nema stabilnosti i prosperiteta, 'Građansku platformu - SVIM SRCEM ZA CETINJE' podržali su istaknuti i ostvareni pojedinci koji imaju kapacitet i potencijal da odgovore na sve izazove i ponude jasnu viziju prema svim bitnim pitanjima za Cetinje.

Građanska platforma počiva, kako na temeljnim principima i vrijednostima antifašizma, demokratije, građanskog i sekularnog društva, tako i na ključnim programskim opredjeljenjima koje želimo ostvariti:

  • Odgovornu i efikasnu gradsku upravu kojoj su primarni cilj i zadatak javno dobro, socio-ekonomski, demografski i kulturni oporavak i reforma.
  • Apsolutnu depolitizaciju javnih službi i preduzeća koja će imati jednak odnos prema svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu, polnu, vjersku ili političku pripadnost.
  • Gradsku upravu koja obezbjeđuje punu javnost u poslovanju i nabavkama, ali i nultu toleranciju prema korupciji, nepotizmu i partitokratiji.
  • Kvalitetne, brze, stručne i moderne usluge i servise svim građanima, privrednim subjektima i organizacijama.
  • Racionalizaciju i modernizaciju gradske uprave kako bi se otvorio prostor za fiskalne olakšice, finansijsko rasterećenje i podršku privrednim subjektima, kao i povećanje zaposlenosti u realnom sektoru proizvodnje i usluga, a ne u gradskoj administraciji.
  • Strateško i plansko vođenje grada kroz puno učešće građana i mjesnih zajednica u procesu donošenja odluka o svim investicionim i razvojnim politikama, prioritetima i projektima.
  • Komunalnu infrastrukturu koja će obezbijediti optimalne uslove za život i privređivanje u gradu i prigradskim i seoskim područjima.
  • Cetinje – Grad Heroj da postane i „Grad Kulture i Sporta“ koji će snažno afirmisati ove djelatnosti i svoje javne prostore unaprijediti i staviti u funkciju kulturnih i sportskih aktivnosti.
  • Cetinje kao ekološki grad: grad parkova, zelenila i cvijeća.
  • Obrazovanje u korak sa vremenom; zasnovano na potrebama tržišta rada.
  • Uslove da naša mladost kao stub budućeg razvojaostane, živi i radi na Cetinju.
  • Da se Prijestonica Cetinje, kako je to bilo u prošlosti isticanjem tradicionalnog slobodarskog duha i privrženosti Crnoj Gori, i u budućem periodu najboljim primjerima patriotizma, građanske kulture i tolerancije razvija i potvrđuje svojom demokratičnošću, otvorenošću, dobrodošlicom i prijateljstvom za sve u Crnoj Gori, regionu i svijetu.

Uvjereni smo da će naši sugrađani prepoznati i cijeniti lični i programski kvalitet i dati podršku progresivnim snagama okupljenim oko 'Građanske platforme - SVIM SRCEM ZA CETINJE' za izborni rezultat koji će garantovati ključnu ulogu u konstituisanju i funkcionisanju buduće lokalne uprave.

Pozivamo sve one koji su iskreno i dosljedno spremni na saradnju da nam se pridruže, kako bismo okupljeni oko istih ciljeva preuzeli odgovornost i doprinijeli budućem razvoju našeg Cetinja i naše Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: