Stoltenberg: Crna Gora pouzdan i kredibilan saveznik

Stoltenberg je naglasio da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje je važno u suočavanju sa složenim izazovima savremenog doba

6485 pregleda 3 komentar(a)
Radulović i Stoltenberg, Foto: MVP
Radulović i Stoltenberg, Foto: MVP

Crna Gora je kredibilan i pouzdan saveznik, koji u kontinuitetu doprinosi ciljevima NATO-a i kolektivnoj bezbjednosti, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem, u sjedištu NATO-a u Briselu.

Stoltenberg je naglasio, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje je važno u suočavanju sa složenim izazovima savremenog doba.

Radulović je kazao da će Crna Gora čvrsto nastaviti da sprovodi sve međunarodne obaveze, uključujući one koje proizilaze iz članstva u NATO-u.

Naglasio je da Crna Gora podržava sve napore usmjerene na jačanje transatlantske veze, jedinstva i političke kohezije, što predstavlja i temelj NATO inicijative 2030.

Đorđe Radulović NATO
foto: MVP

Ministar je tokom posjete Briselu imao i odvojen susret sa ambasadorima zemalja članica NATO-a. Tom prilikom zajednički je naglašeno, kako je saopšteno iz MVP-a, da je izuzetno važno da NATO bude politički jak i ujedinjen, spreman da odgovori na konvencionalne i nekonvencionalne izazove. Pozdravljeno je angažovanje sadašnje američke administracije i njena nepokolebljiva posvećenost Alijansi i transatlantskoj saradnji.

Jedinstvo i snaga transatlantske veze posebno su važni u kontekstu izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava – ocijenjeno je na sastanku.

Radulović je zahvalio na solidarnosti koju su pokazali NATO i saveznici tokom pandemije, pri čemu je od posebnog značaja bila pomoć u iznosu od 800.000 eura.

Đorđe Radulović NATO
foto: MVP

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih prioriteta u okviru NATO-a, vidi jačanje nacionalne otpornosti i kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, pri čemu naša država ima značajno iskustvo u suočavanju sa tom vrstom izazova, kao što su dezinformacije, sajber napadi, miješanje u demokratske procese – rekao je Radulović.

U tom kontekstu, kazao je da naša država snažno podržava zajednički i koordinirani pristup NATO-a i Evropske unije u rješavanju tih izazova, posebno na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: