Pisonero Hernandez: EK još nije konsultovana o Nacrtu zakona o porijeklu imovine

Ona je podsjetila na nalaze iz nedavno predstavljenog Izvještaja EK o napretku Crne Gore, u kom je navedeno da se od države očekuje da preispita pravni i operativni pristup finansijskim istragama, „pranju“ novca i povraćaju imovine, te da ga uskladi s EU i međunarodnim standardima i praksama

4316 pregleda 4 komentar(a)
Pisonero Hernandez, Foto: EK
Pisonero Hernandez, Foto: EK

Pisonero Hernandez podsjetila na nalaze iz nedavno predstavljenog Izvještaja EK o napretku Crne Gore, u kom je navedeno da se od države očekuje da preispita pravni i operativni pristup finansijskim istragama, „pranju“ novca i povraćaju imovine.

Portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero Hernandez, kazala je „Vijestima“ da je EK upoznata s predstavljanjem Nacrta zakona o porijeklu imovine, ali da još nije konsultovana u vezi tog dokumenta.

„Komisija još nije konsultovana o nacrtu, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti da komentarišemo njegov sadržaj“, rekla je Pisonero Hernandez listu.

Ona je podsjetila na nalaze iz nedavno predstavljenog Izvještaja EK o napretku Crne Gore, u kom je navedeno da se od države očekuje da preispita pravni i operativni pristup finansijskim istragama, „pranju“ novca i povraćaju imovine, te da ga uskladi s EU i međunarodnim standardima i praksama.

Umjesto dosad najavljivanog izglasavanja novog zakona o porijeklu imovine koji se ne bi mogao primjenjivati retroaktivno, Vlada planira da izmijeni važeći Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću iz 2015. godine, te akte o poreskoj administraciji i porezu na dohodak fizičkih lica.

Suštinu rješenja koja je Vlada predstavila prekjuče čini građansko-pravno oduzimanje imovine, koje podrazumijeva postupak protiv imovine, a ne protiv lica. Teret dokazivanja biće na onome za koga se sumnja da je nezakonito stekao imovinu.

Istraga se, kako su naveli iz Vlade, može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50.000 eura.

Iz Vlade su najavili i da će istraživati ne samo sumnjivu imovinu u Crnoj Gori, već i u inostranstvu.

Bonus video: