Vlast zaboravila na izbore u jednom danu

Uprkos međustranačkom dogovoru, pravni okvir i dalje predviđa izbore na stalnoj osnovi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou, piše u izvještaju EK. Iz GP URA kažu da parlamentarna većina nije iskoristila priliku i izglasala odgovarajući zakonski akt

15897 pregleda 8 komentar(a)
Sa izborima u jednom danu država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju: izborni detalj (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sa izborima u jednom danu država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju: izborni detalj (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iako se bliže lokalni izbori u tri crnogorske opštine, predizborne kampanje ostaju u sjenci političke krize na državnom nivou i očekivanja raspleta u vidu rekonstrukcije Vlade ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Takođe, zasad ništa nema od ideje da svi izbori budu održani u jednom danu, što je i preporuka sa međunarodnih adresa.

Predsjednik države Milo Đukanović raspisao je izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici za 5. decembar. Iz njegovog Kabineta nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li razmišljaju o njihovom odlaganju s obzirom na međunarodne preporuke. Đukanovićev DPS, na čijem je čelu on i dalje jer nije podnio ostavku iako bi trebalo da bude predsjednik svih građana, već je krenuo u političku kampanju.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić predložio je ranije da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština kako država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju i kako bi se spustile višegodišnje tenzije. Bečić je ovu inicijativu formalizovao u junu kada je Skupštini podnio Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Međutim, s obzirom na krizu vlasti i bojkot najvećeg konstituenta koalicije na vlasti, Demokratskog fronta, taj predlog još nije došao na dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Formalno predložio da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština: Bečić
Formalno predložio da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština: Bečićfoto: Savo Prelević

I Evropska komisija je u novom izvještaju za Crnu Goru konstatovala je da zakonski još nije regulisano da izbori budu u jednom danu.

”Uprkos međustranačkom dogovoru da se svi lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo sprovođenje na stalnoj osnovi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou”, piše u izvještaju koji je nedavno objavljen.

Podsjeća se da su u 2021. godine održani lokalni izbori u dvije opštine – u Nikšiću 14. marta i Herceg Novom 9. maja. “Izbornu kampanju za lokalne izbore u Nikšiću obilježili su izvještaji o stranom miješanju”, navodi EK.

Iz GP URA su za “Vijesti” kazali da parlamentarna većina nije iskoristila priliku da raspisivanje lokalnih izbora preduprijedi izglasavanjem odgovarajućeg zakonskog akta u Skupštini Crne Gore.

”...Vjerujemo da će aktuelna većina nastaviti da podržava reformske procese na proklamovanim načelima nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i da će sva druga nastojanja koja nisu u tom duhu pobijediti racionalnost i politička pragmatičnost”, navode u odgovorima iz te partije.

Na pitanje da li su već pokrenuli kampanju za lokalne izbore u decembru, odgovorili su da se trude da funkcionišu kao partija koja ne vodi klasične predizborne kampanje gdje se partije građana sjete samo u to vrijeme: “Naša je intencija da građanima u svakom trenutku nudimo konkretne rezultate naših programskih politika i na osnovu toga poboljšavamo njihove živote i društvo generalno. I građani prestonice i Mojkovca i Petnjice odlično znaju našu politiku, a predizbornu kampanju ćemo iskoristiti da ih na to dodatno podsjetimo kako bi birali najbolju ponudu na lokalnim izborima”.

Smatraju da odlaganje lokalnih izbora više ne može biti opcija jer su oni raspisani.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) rekli su da su počeli kampanju za lokalne izbore, koju će intenzivirati u budućem periodu.

”Što se tiče SNP-a, mi smo i tražili da izbori budu u jednom danu i koliko je sjutra možemo da sjednemo za sto i donesemo zakonsko rješenje kako bi rasteretili građane pritiska i političkog naboja i izbore imali u jednom danu, na proljeće sljedeće godine”, kazali su “Vijestima” iz SNP-a. Navode da ne očekuju vanredne parlamentarne izbore već “razgovor i dogovor” o rekonstrukciji Vlade i uvažavanja svih političkih subjekata u vlasti, srazmjerno jačini i političkom doprinosu u borbi za bolju i pravedniju Crnu Goru.

”Ako to neko ne želi, treba da kaže da ne želi dogovor i da nas politički ne mrcvari nego da idemo u nove izbore”, poručili su iz SNP-a.

Iz Demosa su kazali da nijesu počeli kampanju za lokalne izbore jer očekuju odlaganje i izbore u jednom danu, kako je najavljeno iz visokih državnih institucija a podržano od strane visokih adresa međunarodne zajednice.

U partiji Miodraga Lekića ne očekuju ni vanredne parlamentarne izbore. “Novi izbori znače priznanje poraza nove vlasti, odnosno priznanje da je nova vlast nesposobna da vodi državne poslove. Svako ko to zastupa treba i da preuzme odgovornost za dalje procese. Umjesto izbora treba reformisati način funkcionisanja nove vlasti”, rekli su za “Vijesti” iz Demosa.

Iz Demokratske Crne Gore, čiji je lider podnio predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li očekuju odlaganje lokalnih izbora i vanredne parlamentarne izbore. Oni su ranije izrazili očekivanje da će zakon biti usvojen i da će Đukanović odložiti izbore.

Bečić je u dopunama Zakona o lokalnoj upravi predložio da prve naredne izbore za odbornike u Skupštini prestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane, predsjednik države raspiše istovremeno sa raspisivanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini glavnog grada Podgorica, SO Golubovci u okviru glavnog grada i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Iako se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici bliže, Državna izborna komisija (DIK), koja je drugostepeni žalbeni organ, još nema čelnog čovjeka nakon što je smijenjen Aleksa Ivanović.

Istražiti navode o dvostruko registrovanim glasačima

Evropska komisija je u izvještaju navela da nije sprovedena nikakva sveobuhvatna revizija za povećanje povjerenja javnosti u birački spisak, na primjer kroz sprovođenje testova na terenu. “Navodi o dvostruko registrovanim glasačima u jednoj ili više zemalja regiona treba da budu temeljno istraženi od strane nadležnih organa. Ustavni sud je u novembru 2020. godine ocijenio da je propisani rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava na lokalnim izborima “najmanje šest mjeseci prije dana održavanja izbora” neustavan i poništio je odgovarajuću odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika”, podsjećaju iz EK.

Dodaju i da nema novih dešavanja u političkom i sudskom praćenju navodne zloupotrebe javnih sredstava u partijsko-političke svrhe u 2012. godini u vezi sa aferom “audio snimci”. “Političko i sudsko praćenje afere ‘koverta’ je još u toku. Apelacioni sud je u aprilu i junu 2021. godine uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenja Višeg suda u Podgorici o obustavljanju krivičnog postupka protiv funkcionera iz prethodne vladajuće većine zbog pranja novca. Ostaje da se obezbijedi kredibilan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na takozvanu aferu ‘koverta”, poručili su iz EK.

Bonus video: