Kabinet premijera: "Rezultati" DPS-a u borbi protiv korone "da se naježiš"

Iz Vlade su kazali, između ostalog, da su ponosni što "ne pozivaju građane da prokazuju i upiru prstom jedni u druge" jer su zaraženi

11903 pregleda 23 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković

Čovjek može samo da se "naježi" kada se sumiraju rezultati Demokratske partije socijalista (DPS) u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali se zato Crna Gora danas, za razliku od prošle godine, lavovski bori, radi i, ne manje važno - zarađuje.

To su poručili iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića u odgovoru DPS-u, iz kojeg su predsjednika Vlade ranije danas nazvali protivnikom vakcinacije, ocijenivši da vrijeđa žrtve korone i sve koji se protiv nje bore.

O rezultatima Crne Gore u borbi protiv pandemije koronavirusa, kako navode iz Vlade, najjasnijim jezikom govori posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Institutu za javno zdravlje. Podsjećaju da je IJZCG jedini epidemiološki centar u regionu koji je lično obišla, te da je tom prilikom pohvalila napore koje naša država ulaže u nadzoru i praćenju epidemije.

"Brojke su neprikosnovene i iz temelja ruše DPS-ovu opasnu i volšebnu statistiku o tzv. corona free destinaciji. Od početka epidemije do 4. decembra 2020. godine uradili ste svega 130 hiljada testova. U mandatu ove Vlade koja, za razliku od vas, nema ambiciju da falsifikuje i frizira statistiku da bi fabrikovala rezultate, od 4. decembra 2020. do 26. oktobra 2021. godine urađeno je preko 670 hiljada testova. Dakle: pet puta više."

"Dok ste vi, u vama svojstvenom maniru, bacali novac građana na slanje uzoraka u inostranstvo, od čega ste mogli kupiti najmanje dvije PCR laboratorije, i dok ste građane zaključavali u kućama, ne znajući da li su pozitivni ili nijesu, mi smo unapređivali crnogorske kapacitete. Dok ste vi radili, u prosjeku, oko 300 ili 400 testova dnevno, mi radimo oko tri ili četiri hiljade testova za 24 sata. U 'vaše pero' samo testiranje ili dobijanje rezultata testa je bio luksuz, a sada je, što je i normalno, redovna procedura", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Vlade.

Rekli su da su ponosni i što aktuelna Vlada "ne poziva građane da prokazuju i upiru prstom jedni u druge" jer su zaraženi, "što je grijeh – i u ljudskom smislu, a istovremeno i nezakonito i protivustavno".

"Zbog vaših režimskih i autoritarnih modaliteta borbe protiv korona virusa, Crna Gora, nakon prve presude rizikuje da ošteti džepove svih građana za preko pet miliona eura. Prva presuda je pala, a nakanada štete iznosi 500 eura. Dakle, ukoliko svih deset hiljada građana, koji su bili u izolaciji, a čija ste imena objavili, tuže državu, isplatićemo im preko pet miliona eura. To je još jedan u nizu vaših 'rezultata' u borbi protiv epidemije."

"Zadovoljni smo, takođe, jer ova Vlada ne hapsi građane zato što su ispred kuće zatečeni minut poslije policijskog časa, koji je srećom odavno ukinut. Da li ste se zapitali zašto nema policijskog časa? Zato što smo, za razliku od vas, čiji je rezultat u borbi protov korona virusa - nula vakcina i nula vakcinisanih - građanima Crne Gore obezbijedili preko milion doza vakcina. U prilici smo da vakcinišemo cjelokupnu crnogorsku populaciju, i da ostanemo sa viškom vakcina. Do danas je vakcinisano 55 odsto odraslih, što je odličan rezultat, jer ste kulturu vakcinisanja uništili upravo vi, što se dokazuje odnosnom građana prema MMR vakcini: djeca rođena 2016. godine imunizovana su u preko 90 odsto slučajeva, a djeca rođena 2019. godine su vakcinisana u tek oko 20 procenata. Šta ste (u)radili? Ništa. Rezultat imunizacije protiv korona virusa tim je prije - veći uspjeh", dodaje se u saopštenju.

Iz kabineta Krivokapića navode da su ponosni na "svakog ljekara, medicinsku sestru, tehničare, vozače, portire i sve zaposlene u ovoj oblasti".

"Oni su najzaslužniji za podatak da je od ukupnog broja zaraženih u Crnoj Gori, oporavljeno 98,5 odsto. Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je na nivou Slovenije gdje je letalitet 1,5 odsto, a bolji je nego u npr. u Hrvatskoj gdje je dva odsto. 'Otkrićemo' vam i kako smo, između ostalog, to uspjeli. Za razliku od vas, koji ste tokom 2020. godine zaključali Klinički centar Crne Gore na šest mjeseci i zatvorili vrata svima koji nijesu bili COVID ili hitni pacijenti, KCCG ove godine radi punom parom. Ne samo da smo od 1. januara 2021. godine morali da nadoknadimo oko 40 hiljada vaših zaostalih pregleda, već u KCCG sve redovno funkcioniše, kao i u ostatku Crne Gore: svake nedjelje, u svim bolnicama, domovima zdravlja i Hitnoj pomoći uradimo oko 140 hiljada pregleda, operacija, prijema i slično", navodi se u saopštenju.

Bonus video: