BOK čeka kraj službenih putovanja

”Vijesti” saznaju da izvještaj o postupanju bezbjednosnog sektora tokom događaja na Cetinju još nije usvojen

5589 pregleda 3 komentar(a)
Još nema analize izvještaja o postupanju policije, Foto: Vlada Crne Gore
Još nema analize izvještaja o postupanju policije, Foto: Vlada Crne Gore

Biro za operativnu koordinaciju (BOK) još nije razmatrao izvještaj svoje Komisije o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno, sjednica BOK-a nije održana jer su neki članovi tog tijela u prethodnom periodu bili van države zbog službenih obaveza.

Prvi čovjek BOK-a i vicepremijer Dritan Abazović prošle sedmice je bio u zvaničnoj posjeti SAD, dok je član BOK-a i direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin ove nedjelje s ministrom unutrašnjih poslova Sergejem Sekulovićem boravio u zvaničnoj posjeti Briselu.

”Sjednica na kojoj će se razmatrati izvještaj o Cetinju biće održana nakon što se odsutni članovi vrate u državu”, saopšteno je nezvanično listu.

Izvještaj bi, nakon analize BOK-a, trebalo da bude proslijeđen premijeru Zdravku Krivokapiću, Vijeću za nacionalnu bezbjednosti i skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu.

Iz Vlade je prošle sedmice saopšteno da će naredna sjednica Vijeća biti održana nakon što BOK analizira dokument.

Komisija BOK-a je prije dvadesetak dana sačinila izvještaj, u kom se, kako su “Vijesti” prethodno objavile, navodi da je UP profesionalno i efikasno obavio svoj zadatak na Cetinju.

Na čelu komisije je član Odbora za bezbjednost iz Socijalističke narodne partije, Dragan Ivanović.

Procjena postupanja sektora bezbjednosti i njegovih čelnika na Cetinju napravljena je na osnovu izvještaja UP, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Komisija je formirana nakon što je Krivokapić otvorio pitanje povjerenja Sekuloviću i Brđaninu, nezadovoljan njihovim navodnim oklijevanjem u izdavanju direktiva policiji prilikom ustoličenja mitropolita na Cetinju.

Nakon pritiska diplomata država Kvinte i najave Abazovića da će uskratiti podršku Vladu ako bude inicirano razrješenje Sekulovića, odlučeno je da se slučaj istraži i da se potom donese odluka. Navodno premijer nije odustao od zahtjve za smijenu dvojice zvaničnika.

Osim Abazovića i Brđanina, članovi BOK-a su brigadni general i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović, šef ANB-a Dejan Vukšić, v. d. direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević, potpukovnik i v. d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane Todor Goranović i v. d. generalnog direktora Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove MUP-a Petar Koprivica.

Bonus video: