"Teško je nametnuti liberalne zelene politike tamo gdje se dominantno priča o nacionalnim i vjerskim pitanjima"

"Vlada je uspjela da zaštiti "Solanu" i vrati je u državno vlasništvo uz pomoć svih subjekata društva koji su se borili za to a među njima i uz pomoć Evropskih zelenih. Vlada je donijela odluku i da nema dalje gradnje novih malih hidroelektrana (mHe) te raskinula ugovore sa nekim koncesionarima o gradnji mHe, tamo gdje država nije bila u poziciji da trpi ogromne pravne posljedice zbog raskidanja tih ugovora"

4094 pregleda 17 komentar(a)
Novaković-Đurović, Foto: Građanski pokret URA
Novaković-Đurović, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA je kao građanska i zelena partija bila ključni faktor istorijske promjene na izborima u Crnoj Gori nakon prošlogodišnjih izbora iako su zelene politike i građanski koncept i dalje avangarda za države regiona, poručila je danas politička direktorka URE Ana Novaković-Đurović na konferenciji "Balkanska zelena mreža" koju ova partija zajedno sa Evropskim zelenim organizuje u Crnoj Gori.

Cilj konferencije je, kako su kazali iz URE, da okupi sve zelene partije, organizacije, akcije, pokrete i predstavnike zelenih politika iz regiona i umreži njihova iskustva u implementaciji zelenih politika u regionu.

Novaković-Đurović je pojašnjavajući poziciju URE u crnogorskom političkom ambijentu kazala da je vrlo teško funkcionisati i nametnuti liberalne zelene politike i ideje tamo gdje se dominantno priča o nacionalnim i vjerskim pitanjima i gdje se te komponente doživljavaju kao egzistencijalna pitanja i na njih se reaguje vrlo emotivno.

Politička direktorka URE nabrojala je i "dostignuća Vlade Crne Gore u kojoj participira URA u oblasti implementacije zelenih politika".

"Vlada je uspjela da zaštiti "Solanu" i vrati je u državno vlasništvo uz pomoć svih subjekata društva koji su se borili za to a među njima i uz pomoć Evropskih zelenih. Vlada je donijela odluku i da nema dalje gradnje novih malih hidroelektrana (mHe) te raskinula ugovore sa nekim koncesionarima o gradnji mHe, tamo gdje država nije bila u poziciji da trpi ogromne pravne posljedice zbog raskidanja tih ugovora", navela je Novaković-Đurović.

Ona je kazala da je URA prepoznata kao partija koja baštini zelenu agendu, vladavinu prava i borbu za ostvarivanjem ljudskih i manjinskih prava.

"Sve ovo vrijeme istrajavamo na borbi na ostvarivanju vladavine prava. Što se tiče regionalnog konteksta vjerujemo da sa našim partnerima iz zelenih partija i organizacija možemo unaprijediti komunikaciju i na bolji način razmjenjivati iskustva o našim politikama", kazala je Novaković-Đurović.

Ona je zaključila da "građanima treba objašnjavati da borba za rijeku, šumu, park znači borbu i za vladavinu prava i ljudska prva te je Evropskim zelenim zahvalila što su uradili mnogo na promociji zelenih politika URE".

Bonus video: