DPS: Ministarstvo da pomogne najugroženijim građanima

Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku DPS pozvala je Ministarstvo finansija i socijalnog da pod hitno, i, kako su rekli, zbog enormnog skoka cijena gotovo svih životnih namirnica, opredijeli novčanu pomoć u iznosu od 100 EUR za sve porodice korisnike materijalnog obezbjeđenja, kojih je 7732.

3982 pregleda 14 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku Demokratske partije socijalista (DPS) pozvala je Ministarstvo finansija i socijalnog da sa po 100 EUR pomogne svim porodicama koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja, kao i svim penzionere sa najnižim primanjima.

Na danas održanoj konferenciji „Socijalne politike – izgubljene godine“, usvojeni su zaključci na osnovu kojih je apelovano na sva ministarstva da u najkraćem mogućem roku raspišu konkurse za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, posebno onim koje se bave socijalno osjetljivim grupama.

Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku DPS pozvala je Ministarstvo finansija i socijalnog da pod hitno, i, kako su rekli, zbog enormnog skoka cijena gotovo svih životnih namirnica, opredijeli novčanu pomoć u iznosu od 100 EUR za sve porodice korisnike materijalnog obezbjeđenja, kojih je 7732.

Navodi se da istu tu pomoć Ministarstvo treba da opredijeli i za sve penzionere sa najnižim primanjima.

Iz DPS pozivaju Ministarstvo da dodatno sagleda potrebe penzionerske populacije Crne Gore u dijelu stambene problematike i nastavi izgradnju stambenih jedinica, u onim opštinama gdje je to najpotrebnije.

Oni su kazali da bi trebalo odmah staviti u punu funkciju domove starih u Nikšiću i Podgorici, projekte koje je Vlada sačekala završene, a za koje, kako su rekli, nije u stanju već 11 mjeseci da stavi u funkciju.

Iz DPS pozivaju Ministarstvo da krene sa osnaživanjem prostornih, pa tek zatim profesionalnih kapaciteta Centra za socijalni rad i domove za stara lica, kao i da s obzirom na porast broja djece bez roditeljskog staranja za alarmantnih 30 odsto, pod hitno pokrene procese kako bi se uspostavila usluga profesionalnog hraniteljstva.

Oni su pozvali Minsitarstvo da prestane sa, kako su rekli, ponižavanjem građana i nikada više ne pokreće slične akcije kao što je akcija „tri litra ulja“, već da, kako su dodali, konačno počne da sistemskim rješavanjem problema u oblasti socijalne politike.

Iz DPS pozivaju Ministarstvo i da uvaži sugestije nadležnih inspekcija i poništi sve oglase u ustanovama socijalne i dječije zaštite koji nijesu raspisani u skladu sa Zakonom i izvrši izbor rukovodilaca u skladu sa Zakonom predviđenom procedurom.

Na konferenciji su učesnici, kako se dodaje, podsjetili na sam početak rad Vlade, i odluku mandatara Zdravka Krivokapića, da Ministarstvo rada i socijalnog staranja bude rasformirano na način da se socijalno staranje pridruži Ministarstvu finansija, a resor rad Ministarstvu ekonomije.

“Kako je zaključeno, to je bio više nego dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se moglo zaključiti da akcenat nove Vlade neće biti briga o najugroženijim građanima Crne Gore kroz njihovo integrisanje na tržište rada”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS su naveli da “krajnju nebrigu ove Vlade” prema svim stanovnicima države bez izuzetka odslikava činjenica da resorni ministar za 11 mjeseci rada nije obišao nijednu ustanovu socijalne i dječije zaštite, niti je za vrijeme trajanja njegovog mandata razvijena ili započeta neka nova usluga.

“Shodno skorašnjem izvještaju Evropske komisije i predloga koje smo danas iznijeli, Komisija za zdravstvo i socijalnu politiku konstatuje da bi se usvajanjem navedenih apela situacija značajno poboljšala”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je stav učesnika konferencije da je Ministarstvo na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem, zaboravilo da se bavi socijalnom politikom na teritoriji Crne Gore, pa je ministar pozvan da prestane manipulisati građanima i počne rješavati probleme u oblasti socijalne zaštite.

Bonus video: