Krivokapićeva posjeta Beogradu: Dosta otvorenih pitanja između Crne Gore i Srbije

,,Jasno je da u Beogradu ne postoji volja da se Marović isporuči, ali jasno je da je ovdje postojao plan odnosno volja da taj aranžman tako i živi. Hoće li ova vlast i premijer Krivokapić eventualno pokrenuti i to pitanje ne znam, bilo bi dobro i trebalo bi”, kazala je Milena Perović, novinarka Monitora.

34682 pregleda 37 komentar(a)
Arhiva: Sustret na podgoričkom aerodromu, Foto: Savo Prelević
Arhiva: Sustret na podgoričkom aerodromu, Foto: Savo Prelević

U prvu zvaničnu posjetu Beogradu, u prvoj godini svog mandata, premijer Zdravko Krivokapić odlazi sa brojnim otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

A u prvoj zvaničnoj posjeti Beogradu, premijera će dočekati njegova srpska koleginica Ana Brnabić.

Neće, međutim, i crnogorski ambasador jer dvije zemlje, ni u Beogradu, ni u Podgorici nemaju svoje diplomatske predstavnike na najvišem nivou.

Tarzan Milošević od februara nije ambasador u Beogradu, ali je glavni kamen spoticanja odluka bivše crnogorske vlasti da prije godinu protjera ambasadora Srbije Vladimira Božovića zbog sporne izjave o Podgoričkoj skupštini.

Srbija je uzvratila istom mjerom ali je odmah tu odluku povukla i godinu kasnije i dalje insistira da Božović ostane ambasador.

,,Mislim da je to jedno od pitanja koje će početi da se rješava, tu u ovom trenutku ne postoji neka velika prepreka da se ponovo na taj način uspostave dobri odnosi. Naravno, opet treba biti pažljiv i birati ko će biti ambasadori, da ne bi dolazilo do gafova, kao što je bilo u prošlosti, ali opet ja sam siguran da ljudi koju su tu postavljeni ne rade na svoju ruku, već su sve to neke poruke koje idu iz Beograda i iz Podgorice. Ovo je, dakle, posjeta koja stvarno dolazi kao jedna dobra vijest, da li će sve biti razriješeno – pa ne vjerujem, ali će sva ta pitanja biti pokrenuta”, kazao je Vojislav Stevanović, novinar N1 televizije.

Jedno od otvorenih pitanja je I izručenje pravosnažno osuđenog bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je pet i po godina u Srbiji. I Krivokapićeva Vlada obnovila je zahtjev za izručenje, ali jedini odgovor stigao je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – da je to komplikovano, te da je sve na pravosudnim organima te zemlje.

,,Jasno je da u Beogradu ne postoji volja da se Marović isporuči, ali jasno je da je ovdje postojao plan odnosno volja da taj aranžman tako i živi. Hoće li ova vlast i premijer Krivokapić eventualno pokrenuti i to pitanje ne znam, bilo bi dobro i trebalo bi”, kazala je Milena Perović, novinarka Monitora.

Posebnu je pažnju, poručuje Perović, u javnosti izazvao Temeljni ugovor koji treba potpisati između crnogorske Vlade i SPC. Krivokapić je rekao da tokom predstojeće posjete ugovor neće biti potpisan. Perović ističe da je važno da se to pitanje riješi pred crnogorskom javnošću.

,,Posebno imajući u vidu figuru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i premijerke koja je njegova desna ruka, koji ima jednu autokratsku tendenciju i koji se u kontinuitetu miješa u situaciju u Crnoj Gori. Tu je ta ideja srpskog sveta koja takođe dolazi sa tih visokih srpskih adresa. I zbog toga bi bilo važno da premijer Krivokapić prosto ostane na svom pređašnjem stavu da se takva pitanja rješavaju kod kuće i pred ovdašnjim institucijama”, kazala je Perović.

Stevanović, pak, u prvi plan ističe dobre međusobne odnose građana Crne Gore I Srbije i misle da političare treba natjerati da sa dnevnog reda skinu pitanja koja stvaraju tenzije.

,,Svakako ne doprinose poruke iz Srbije o bilo kakvom srpskom svetu da se smire odnosi unutar Crne Gore, ali kad u Beogradu neko kaže srpski svet to se ovde ne doživljava tako dramatično, a sa druge strane to mnogo više odjekuje u Crnoj Gori. I da se zvaničnici natjeraju da uspostave bolje odnose”, kazao je Stevanović.

To se, zaključuju naši sagovornici, neće riješiti Krivokapićevom posjetom Beogradu naredne sedmice, ali će makar početi.

Bonus video: