I nova vlast krije podatke o letovima Đukanovića

Generalni sekretarijat Vlade zadužen je da odobrava i nadzire upotrebu “lir-džeta 45”, plaćenog parama crnogorskih poreskih obveznika

39300 pregleda 27 komentar(a)
Pešić, Milonjić i Praščević Milačić, Foto: Savo Prelević, Privatna arhiva, Bojana Ćupić
Pešić, Milonjić i Praščević Milačić, Foto: Savo Prelević, Privatna arhiva, Bojana Ćupić

Tri generalna sekretara Vlade, Nataša Pešić, Božo Milonjić i Žana Praščević Milačić krili su od javnosti informacije o tome ko je, kako, kada i zašto koristio Vladin avion za putovanja u Ženevu od juna 2016. do marta 2020. godine.

Povezani članci

01. Novembar 2021.

Šta je Đukanović tajno radio u Ženevi

Generalni sekretarijat Vlade zadužen je da odobrava i nadzire upotrebu “lir-džeta 45”, plaćenog parama crnogorskih poreskih obveznika. Avio servis, čije letačko i drugo osoblje organizuje i obavlja letove i stara se o održavanju državnog aviona, registarske oznake 40-MNE, dužno je da generalnom sekretaru Vlade podnosi obimnu dokumentaciju o svim letovima, kao i mjesečne, polugodišnje i godišnje izvještaje.

U julu 2019. godine, Generalni sekretarijat Vlade Duška Markovića, na čijem je čelu bila Nataša Pešić, odbio je da “Vijestima” odobri pristup dokumentima koji sadrže informacije o letovima državnog aviona 6. marta i 6. juna te godine, razlozima za međuslijetanje u Ženevu, iznosu troškova slijetanja i opsluživanja aviona na aerodromu, o tome ko je platio te troškove, o putnicima itd.

Riječ je o zahtjevima za korišćenje aviona, nalozima generalnog sekretara kojima se odobrava korišćenje aviona, nalozima za izvršenje letova, izvještajima o izvršenim letovima, dnevnicima letjenja, periodičnim izvještajima Avio servisa, računima o svim vrstama troškova… To je dokumentacija koja se za sve letove mora izdati po Uputstvu o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore iz 2015. godine.

Zahtjevi “Vijesti” iz maja 2019. godine, odbijeni su uz pozivanje na Zakon o slobodnom pristupu informacijama kako bi se izbjegli “bezbjednosni rizici za štićene ličnosti”.

Iz takvih podataka se “mogu utvrditi polazak, pravci kretanja I bliža lokacija boravka štićenih ličnosti idruge evidencije iz kojih se mogu crpiti bezbjednosno-sigurnosni podaci, a koji bi mogli predstavljati bezbjednosni rizik za štićene ličnosti”, napisala je službenica Generalnog Sekretarijata Ana Vučković u odbijajućim rješenjima.

U njima stoji da je Pešić takvu dokumentaciju označila stepenom tajnosti “INTERNO” rješenjem od 1. marta 2019. godine, pet dana prije prvog od dva poznata Đukanovićeva međuslijetanja u Ženevi, na koja su se odnosili zahtjevi “Vijesti” iz maja i jula 2019. godine.

Nije jasno kako informacije o prošlim letovima Vladinog aviona mogu ugroziti bilo čiju bezbjednost. U rješenjima GS to nije objašnjeno, što je konstatovano i u sudskim presudama.

Pešić nije odgovorila “Vijestima” ni na pitanja iz oktobra 2019. o svim ostalim dotadašnjim letovima u Ženevu.

U aprilu ove godine, poslije više od 18 mjeseci od tužbi “Vijesti” iz septembra 2019. godine, Upravni sud je poništio rješenja Generalnog sekretarijata i naložio im da donesu nova.

”Vijesti” su prethodno, u januaru 2021. godine, od Boža Milonjića, tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Zdravka Krivokapića, zatražile pristup dokumentima propisanim Uputstvom, koji sadrže informacije o 15 misterioznih letova u Ženevu.

Uprkos usmenoj komunikaciji novinara sa Milonjićem, iz koje se mogao steći utisak da će dostaviti traženu dokumentaciju, ista službenica Ana Vučković donijela je sredinom aprila rješenje kojim se odbija pristup svim dokumentima, osim nalogu za Đukanovićev let u Ženevu 22. januara 2019.

U rješenju stoji da je Milonjić 24. februara ove godine za sve dokumente po Uputstvu produžio dvogodišnji rok stepena tajnosti “INTERNO” koji je stavila Pešić 2019. godine, četiri dana prije njegovog zakonskog isticanja 28. februara. Jedno od obećanja predstavnika nove vlasti bila je i transparentnost, odnosno da se neće služiti označavanjem dokumenata tajnim radi skrivanja zloupotreba, za šta su optuživali bivšu vlast dok su bili opozicija.

Vučković je navela da dokumenti o letovima iz 2016., 2017. i 2018. godine nijesu više u posjedu Generalnog sekretarijata, jer je obaveza njihovog čuvanja dvije godine za naloge kojima se odobravaju letovi, i tri mjeseca za “ostalu tehničko-letačku dokumentaciju”, a da se dnevnici letjenja ne čuvaju kod njih. Nakon prestanka obaveze čuvanja, dokumenti se ili uništavaju ili predaju Državnom arhivu.

Milonjić je smijenjen 14. juna ove godine.

Do objavljivanja ovog članka, sadašnji Generalni sekretarijat Vlade, na čelu sa Žanom Praščević Milačić, nije postupio po presudama Upravnog suda iz aprila ove godine, što je bio dužan da uradi u roku od 30 dana od ljetos, kada su im uručene. Praščević Milačić nije odgovorila na zahtjev novinara “Vijesti” od 4. oktobra da postupi po odluci suda.

Presudama su poništena ne samo rješenja kojima se odbijaju zahtjevi za slobodan pristup informacijama, već je njima osporena i zakonitost rješenja Nataše Pešić o određivanju stepena tajnosti “INTERNO” za dokumente o letovima državnog aviona.

Takav stepen tajnosti se po zakonu određuje samo za podatke “čijim bi otkrivanjem nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa” a ne zbog bezbjednosti štićenih ličnosti ili nacionalne bezbjednosti. Samim tim je nezakonita i odluka Milonjića da produži rok tajnosti podataka iz Uputstva, smatraju pravni eksperti koje su “Vijesti” kontaktirale, pa nema smetnji da generalna sekretarka dostavi dokumentaciju o letovima u Ženevu.

”Vijesti” su u maju ove godine od Upravnog suda tužbom tražile da poništi i rješenje Milonjićevog Generalnog sekretarijata kojim je odbijen zahtjev za slobodan pristup informacijama zbog istih razloga “bezbjednosti štićenih ličnosti” kao u poništenom rješenju GS Nataše Pešić. Postupak pred Upravnim sudom je u toku.

Bonus video: