Danilović: Ujedinjena Crna Gora je mjesecima za rekonstrukciju Vlade

"Ako bilo ko želi nove izbore uz pomoć DPS-a i satelita, prije nego ljudski i zrelo potrošimo sve međusobne razgovore, neka to završi sa njima. UCG u toj većini neće učestvovati", naveo je Danilović

8755 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović saopštio je da je ta partija mjesecima za rekonstrukciju Vlade.

"Bili smo za rekonstrukciju kada za nju nije bio premijer, a kada su kolege iz DF bile isključivo za novu Vladu. Nakon događaja od 4. septembra na Cetinju, i u vezi sa Cetinjem, UCG je pojačala svoj stav o neophodnosti rekonstrukcije Vlade. Na našu sreću, podržale su to snažno Demokrate koji su od početka za rekonstrukciju pod uslovom da je zatraži premijer, i DF, koji je nakon razgovora sa premijerom, prihvatio da bude rekonstrukcije. Svi smo svjedoci da na kraju URA nije prihvatila ni novu konstrukciju ni rekonstrukciju postojeće Vlade", naveo je Danilović.

On je podsjedio da je klub poslanika DF - NSD, DNP, UCG, RP danas označio kraj priči o rekonstrukciji i najavio izbor nove vlade.

"Mi smo UCG dio kluba, ali nismo dio DF - samostalan smo subjekt", naveo je Danilović.

Pojasnio je da je UCG, iz poštovanja prema Klubu kojem pripada iz tehničkih razloga bila na konferenciji, da ali prije nego se donese odluka o prihvatanju izbora nove Vlade da neke stvari "moraju biti jasne".

"Izbor nove Vlade pripada volji političkih subjekata, a Klub poslanika nije subjekt nego su to političke partije koje ga čine. Za izbor nove Vlade iza koje bi stajala postojeća većina, dakle, tri pobjedničke koalicije, postoji naša saglasnost, ukoliko se ostali slože - bilo bi nepošteno da svojim mandatom osporimo tako ubjedljivu većinu. Za izbor nove Vlade iz koje bi stajala neka nova većina, recimo stranke manjina, smo zainteresovani ali pod uslovom da se prethodno dogovorimo, napravimo plan i jasno saopštimo ciljeve, dakle, napravimo koalicioni ugovor ili sporazum kako nas nikada više i niko ne bi vukao za nos. Za izbor Vlade sa DPS podrškom ili njenim direktnim učešćem nismo zainteresovani niti ćemo za to dati podršku. Nismo zainteresovani ni za kalkulacije sa DPS i SD poslanicima. Protiv smo manjinske Vlade, odnosno, davanja podrške onima koji bi bez izbora da upravljaju državom, a gubitnici su minulih izbora. Smatramo da bi proces rekonstrukcije mogli označiti "prošlom" ili "prevaziđenom" temom samo ako, na predlog premijera, bude odbijen u parlamentu od strane sadašnje većine. Ako bi URA jedina osporila taj proces mislim da bi onda ili oni ili mi morali tražiti nove partnere", navodi se u saopštenju Danilovića.

Dodao je da je UCG "dosljedna i jasna od početka i tu nema promjena".

"Ako bilo ko želi nove izbore uz pomoć DPS-a i satelita, prije nego ljudski i zrelo potrošimo sve međusobne razgovore, neka to završi sa njima. UCG u toj većini neće učestvovati", zaključio je Danilović.

Bonus video: