Foto: Savo Prelević

Katnić nema alibi za kršenje zakona

GST dužan da se odazove Odboru za bezbjednost i odbranu, bez obzira da li tim tijelom predsjedava Milan Knežević kog je optužio da je odao tajne podatke

23586 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Iako je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) najavljeno da glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić neće učestvovati u radu sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, on je po Zakonu o državnom tužilaštvu dužan to da učini.

U članu 147 tog zakona piše da su vrhovni državni tužilac i GST dužni da učestvuju u radu sjednice na poziv Skupštine, anketnog odbora i parlamentarnih radnih tijela nadležnih za pravosuđe, antikorupciju, bezbjednost i pitanja imuniteta.

Takođe, Poslovnikom Skupštine definisano je da su “ovlašćeni predstavnici državnih organa” dužni da se odazovu pozivu za kontrolno saslušanje.

Iz SDT-a su 26. oktobra - nakon što je ranije tog dana predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević rekao na presu da prostorija iz koje se prisluškivao Katnićev kabinet nije u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) - saopštili da njihov čelnik u narednom periodu neće prisustvovati sjednicama Odbora kojima predsjedava Knežević, niti učestvovati u njihovom radu.

Oni su kazali da je Knežević ugrozio postupke koji se vode pred tim tužilaštvom tako što je iskoristio podatke za koje je saznao prethodnog dana na zatvorenoj sjednici Odbora, i prezentovao ih javnosti.

Knežević poručio da više neće zvati Katnića na sjednice Odbora za bezbjednost
Knežević poručio da više neće zvati Katnića na sjednice Odbora za bezbjednostfoto: Boris Pejović

Kneževiću su spočitali da je to učinio uprkos obavještenju da su podaci koji će se razmatrati na Odboru tajni, da nije dozvoljeno unošenje elektronskih uređaja i snimanje toka sjednice, te da je zabranjeno iznošenje u javnosti podataka koji su razmatrani.

Knežević je odgovorio da je “brutalna neistina” da je odao tajne podatke, te da su njih objavile - “Vijesti”.

”Otvoreno sumnjam da ih je Katnić plasirao. A iz kojih razloga - vjerujem da će utvrditi nezavisna istraga novog Tužilaštva”, istakao je on.

Komentarišući najavu nedolaska Katnića na sjednice Odbora, Knežević je poručio da ga neće ni zvati.

”Poslije onoga što sam čuo na sjednici Odbora, više ga neću zvati. Moram da čuvam ugled Skupštine, a postoji i osnovana sumnja da će sve što čuje prenijeti Zoranu Lazoviću. Zato je i napustio sjednicu prije glasanja o izvještaju”, izjavio je on.

Bivša članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost i zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Snežana Jonica, kaže da je Katnić dužan da se, ako dobije poziv, odazove Odboru, bez obzira da li tim radnim tijelom predsjedava Knežević ili ne.

Katnić ima pravo da uskrati davanje informacija koje se tiču postupaka koji su u toku: Jonica
Katnić ima pravo da uskrati davanje informacija koje se tiču postupaka koji su u toku: Jonica foto: Filip Roganović

”Članom 147 Zakona o državnom tužilaštvu imperativno je propisano da je GST dužan da učestvuje u radu sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu za koju dobije poziv. Objašnjenje Katnića da neće poštovati Zakon jer je ‘poslanik Knežević ugrozio postupke koji su u toku pred SDT-om’, ne može biti alibi za kršenje njegove zakonske obaveze da učestvuje u radu Odbora”, objašnjava ona za “Vijesti”.

Član Odbora iz Socijalističke narodne partije, Dragan Ivanović, kazao je da Katniću i drugim tužiocima mogu da se ne dopadaju kontrolna saslušanja pred Odborom, ali da su dužni da im prisustvuju.

Ivanović misli da će se Katnić predomisliti
Ivanović misli da će se Katnić predomislitifoto: Boris Pejović

”Jer im je to i obaveza i zadatak. A to što su Katnić i Knežević u sukobu, nije razlog da GST saopšti da odbija učešće u radu Odbora. Ako se GST ne odazove pozivima, prekršiće zakon. Međutim, mislim da će se odazvati, jer su neke stvari izgovorene u afektu...”, rekao je Ivanović “Vijestima”.

Njegov kolega iz Odbora, poslanik Demokrata Dragan Krapović, takođe smatra da je obaveza svih predstavnika nadležnih državnih organa da, kad dobiju poziv, učestvuju u radu parlamentarnih tijela.

”Ako neko ne želi, razloge za to treba potražiti kod njega...”, navodi on.

Milan Knežević je saopštio da Katnića treba suspendovati i procesuirati, zato što, prema njegovim tvrdnjama, aferu prisluškivanja svog kabineta pokušava da svede na zloupotrebu službenog položaja, i “sakrije” odgovornost ili predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića ili poslanika te stranke i bivšeg premijera Duška Markovića.

”Ovo što se dešava u Crnoj Gori ima sve elemente kriminalnih klanova, čiji je jedan od članova (bivši direktor ANB-a) Dejan Peruničić. Ako je Katniću on jedini osumnjičeni, jasno je da će se sve završiti sa šest mjeseci uslovne kazne ili tri mjeseca nanogice”, rekao je on, najavljujući da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Katnića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i pokušaja da opstruira istragu u aferi “prisluškivanje” i navodnog montiranja optužnice u slučaju “državni udar”.

Jonica ocjenjuje da je Zakonom o državnom tužilaštvu GST-u precizno dato pravo da ne dostavlja, odnosno ne daje informacije koje sadrže podatke o okolnostima pojedinačnih predmeta koji su u toku pred Državnim tužilaštvom.

GST, prema njenim riječima, na taj način ima pravo da sam “izmjeri” koje informacije će dati, a koje ne, ali i dužnost da preuzme rizik za tu odluku ako podijeli informacije.

”Dakle, on je dužan da učestvuje u radu Odbora, ali ima pravo da tokom sjednice uskrati davanje informacija koje se tiču postupaka koji su u toku”, napominje Jonica.

Sagovornica podvlači da su svi članovi Odbora dužni da čuvaju sve informacije koje imaju stepen tajnosti, ali da se u ovom slučaju ne može znati da li se zaista radilo o informacijama koje su ugrozile postupke koji su u toku.

”Jer postoji dio koji javnost - zbog toga što se radilo o zatvorenoj sjednici - ne može znati, ali postoji i dilema ako je to tako - s kojim ciljem je Katnić uopšte dao takve informacije kad nije morao”, dodaje ona.

Dragan Krapović misli da Knežević u konkretnom slučaju nije prekršio Zakon o tajnosti podataka.

Krapović
Krapovićfoto: Demokratska Crna Gora

”Ako neko smatra da jeste, trebalo bi da pokrene postupak pred nadležnim institucijama”, kaže on, navodeći da se afera prisluškivanja kabineta GST-a ne može završiti tako što će za nju odgovornost snositi samo bivši šef ANB-a.

”Peruničić nije nalogodavac prisluškivanja i krajnji korisnik informacija. Međutim, ovo Tužilaštvo neće dati potrebne odgovore o tom slučaju”, zaključuje on.

SDT utvrđuje ko je postavio prisluškivač u njihovoj zgradi. Katnić je ranije novinarima kazao da indicije govore da je to činjeno iz ANB-a.

Katnić i Peruničić
Katnić i Peruničićfoto: Filip Roganović

Zbog toga je uhapšen bivši šef tajne službe Peruničić, ali je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Prema nezvaničnim informacijama lista, on je tužiocima ispričao ko je i kad postavio špijunsku opremu, ali i ko je sve bio korisnik materijala nastalog prisluškivanjem. On se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz više izvora, prislušni uređaj u Katnićevom kabinetu postavljen je 2017. godine.

SDT ćuti o utvrđivanju Kneževićeve odgovornosti

Iz SDT-a su prethodno saopštili da je Knežević na pres-konferenciji iznio određene tajne podatke koji su prezentovani na zatvorenoj sjednici Odbora, kao i da je predstavio tok sjednice, što je, kako su istakli, suprotno stavu koji je iznio prije početka sjednice.

”Po ocjeni SDT-a, to predstavlja tešku zloupotrebu i ista će biti detaljno analizirana”, najavili su oni.

Iz te institucije međutim nisu odgovorili “Vijestima” na pitanje utvrđuju li eventualnu odgovornost Kneževića zbog iznošenja tajnih podataka sa sjednice održane u tzv. gluvoj sobi.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je Knežević prije početka zasjedanja obavijestio predstavnike SDT-a da se tajne sjednice magnetofonski snimaju.

Knežević je to ustvrdio na presu i u objavi na Tviteru.

Jonica: Zakoni nisu švedski sto

Sagovornica “Vijesti” kaže da je praksa odbijanja poziva Odbora za bezbjednost - koju je započeo premijer Zdravko Krivokapić, a čiji nastavak najavljuje Katnić - nedozvoljena.

”Državni funkcioneri ne mogu zakone tretirati kao švedski sto. Niko nema pravo - pogotovo ne državni funkcioneri - da odlučuje koju će normu poštovati, a koju ne, te da javno promoviše nepoštovanje zakona. Svi građani i građanke Crne Gore obavezni su da se pridržavaju Ustava i zakona. Državni funkcioneri čija je nadležnost da izvršavaju i primjenjuju zakone, moraju biti primjer tako što će strogo poštovati akte, a ne javno se hvaliti njihovim kršenjem”, poručuje ona.

Bonus video: