Bečić: Crna Gora nema vremena za naša nadgornjavanja i sujete

Prijemu su prisustvovali poslanici, članovi Vlade, čelnici sudske i tužilačke vlasiti, poredsjednici i predstavnici državnih organi i institucija, članovi diplomatskog kora, predsjednici i predstavnici Opština i Skupština opština, NVO sektora..

15521 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U Skupštini Crne Gore večeras je organizovan svečani prijem povodom 115 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da je u proteklih godinu dana parlament "iako djelujući u izazovnim i specifičnim političkim okolnostima, uspio da ima dinamičan rad u plenumima i radnim tijelima i da ispravi brojne naslijeđene nepravde..."

"To što smo proglašeni za najtransparentniji parlamentom, nije nas zaustavilo u daljim aktivnostima. Poštujmo se, uvažavajmo se, žrtvujmo se, jer Crna Gora nema vremena za naša nadgornjavanja i sujete", kazao je Bečić.

Podsjetio je da su se u četvrtak održavanjem sjednice sa pravom prvo odužili Cetinju, na kojem je Ustavom iz 1905. i konstituvnom sjednicom 31. oktobra 1906. godine posijana klica ustvotvornosti i parlamentarizma u Crnoj Gori.

"No i ovo zdanje u našem Glavnom gradu kako ste imali priliku da čujete inovirano i otrgnuto od zuba vremena, zaslužilo je jednu ovakvu svečanost. Pod ovim svodovima više od šest decenija odvijaju se upečatljivi i nezaobilazni procesi koji oblikuju svakodnevnicu naših građana. Donose se odluke koje presudno utiču na život, zato je bilo za očekivati da postojanje naše institucije proslavimo, koje traje više od vijek, proslavimo u Podgorici i to baš na ovom mjestu. To što smo proglašeni za najstransparentniji parlament, nije nas zaustavilo u realizaciji gotovih, ali i planiranju novih projekata...", rekao je Bečić.

Aleksa Bečić
foto: Screenshot

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić kazao je da Skupština obilježava važan datum, kakav je 115 godina od uspostavljanja parlamentarizma.

"Puno poštovanje prema ovakvim i sličnim datumima možemo izraziti našim naporima da budemo bolji nego što smo bili, da učinimo znatno više i da znamo da smo dali svoj maksimum. Uspjesi na svim poljima i stalno podizanje ljestvice nije samo naša obaveza prema tim datumima, već odgovornost prema našim građanima, ali i prema našem društvu. 115 god od uvođenja parlamentarizma proslavljamo kao najotvoreniji i najtransparentniji parlament u regionu ali i šire, kao parlament koji je u proteklih godinu dana realizovao preko 50 zajedničkih projekta koji je prepoznat od naših građana, Evropske komisije, brojnih partnera ali i domaćeg nevladinog sektora", rekao je Klarić.

Klarić
Klarićfoto: Screenshot

Prijemu su prisustvovali poslanici, članovi Vlade, čelnici sudske i tužilačke vlasiti, poredsjednici i predstavnici državnih organi i institucija, članovi diplomatskog kora, predsjednici i predstavnici Opština i Skupština opština, NVO sektora...

Prikazan je i film o postignućima 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Na prijemu rijetki su se pridržavali poštovanja epidemiološkim mjera donijetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjerama je obavezno pravilno nošenje maske u zatvorenom prostoru i držanje fizičke distance od najmanje dva metra među licima koja nisu članovi istog domaćinstva.

Bonus video: