Dominik Vag na čelu Misije OEBS-a u Crnoj Gori

Prethodno bila postavljena u Alžiru i Tunisu, a u Parizu se bavila bliskoistočnim mirovnim procesom. Od 2012. do 2015. godine bila je generalni konzul u Aleksandriji, u Egiptu, tokom arapskog proleća...

2900 pregleda 0 komentar(a)
Vag, Foto: OSCE
Vag, Foto: OSCE

Francuska karijerna diplomatkinja Dominik Vag preuzela je juče, 1. novembra dužnost šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Ona je, kako se navodi u njenoj biografiji, prethodno bila postavljena u Alžiru i Tunisu, a u Parizu se bavila bliskoistočnim mirovnim procesom. Od 2012. do 2015. godine bila je generalni konzul u Aleksandriji, u Egiptu, tokom arapskog proleća, i bila je nagrađena kao Chevalier u francuskom nacionalnom ordenu za zasluge.

"Kao zamjenica šefa diplomatskih misija Republike Francuske u Bugarskoj od 2015. do 2018. godine, Vag je nadgledala Mehanizam za saradnju i verifikaciju EU u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv organizovanog kriminala. Prije angažmana u OEBS-u, bila je šefica odjeljenja u francuskom Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove, i rukovodila programima saradnje i kulturnom politikom u visokom obrazovanju i istraživanju u svim regionima svijeta. U francuskoj diplomatskoj službi služi 25 godina. Dominik Vag je diplomirala na Institutu za političke studije i magistrirala međunarodne odnose i diplomatiju na Univerzitetu Sorbona u Parizu", piše na sajtu OEBS-a.

Bonus video: