Krivokapić: Sve što sam obećao mitropolitu Amfilohiju sam ispunio. Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde

Odgovarajući na pitanje novinara u emisiji "Oko" na RTS-u da li bi pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio zadovoljan onim što je učinio u prethodnih godinu dana, Krivokapić je rekao "da ne zna"

62392 pregleda 116 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Premijer Zdravko Krivokapić je, komentarišuću to što je položio vijenac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću u Beogradu, kazao da je osjećao obavezu da oda počast čovjeku koji je bio vizionar, i koji je želio da Srbija i region budu drugačiji.

"Da se okrenemo budućnosti kako bismo u njoj uradili ono što je najvažnije, da život svakog građanina bude dostojanstven, da obezbijedimo pristojne uslove za rad i funkcionisanje, da i ovi prostori napreduju evropskim putem", rekao je Krivokapić, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

On je kazao da se u Crnoj Gori prvi put desila demokratska smjena vlasti, te da ona sada prolazi kroz određenu traniziciju.

"Zato se često osvrnem na izjave Zorana Đinđića jer su one meni i dan danas putokaz za određeno djelovanje", rekao je Krivokapić.

Na pitanje urednika emisije, da li bi bio premijer da nije bilo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i da li bi mitropolit bio zadovoljan onime što je učinjeno, Krivokapić je rekao "da ne zna da li bi bio zadovoljan, ali da je ispunio sve što mu je obećao".

"Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde. Napravili smo projekte i orijentisani smo ka izdizanju života, pogotovo onih koji imaju najniža primanja".

Upitan da li bi mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to "u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vreme kada će biti moguće".

"Mislim da je na Cetinju strast toliko uzavrela i ne dozvoljava da se sve ono što je normalno i prirodno desi kako bi većina građana u Crnoj Gori željela".

Istakao je i da voli Cetinje, jer su sve veze njegovih predaka i njega lično vezane za taj grad.

"Jedan moj prijatelj, Vasojević, je govorio - "kada su stari raspravljali ko je kakav čovjek, u Crnoj Gori se dijele ljudi samo po čojstvu, tada bi svu priču skrenuli na to 'ko je, đe je i kakav je'". I onda su rekli "ako želite da vidite gdje ima ljudi, otidite na Cetinje", naveo je Krivokapić.

Tvrdi da je i danas to tačna konstatacija, ali da izuzetni intelektualci, kulturni radnici, filozofi i veliki broj slikara ne mogu da dođu do izražaja jer je "nametnuta igra u kojoj određene strukture koje su povezane sa kriminalom diktiraju ono što mi vidimo na Cetinju".

"Cetinjani su najgostubljiviji i vrlo pošteni. To vidite kroz istoriju ko je sve dolazio na Cetinje i ostajao tamo".

Govoreći o posjeti Beogradu 27. maja u večernjim satima, Krivokapić je naveo da moraju da se razlikuju dva dijela - "ono što nosi u sebi kao vjernik i ono što mora da radi kao državnik".

"Te dvije uloge su prirodne, ali za naš ambijent u kome vjera nije utemeljena, nego je bila zapostavljena, uvijek imate problem", rekao je Krivokapić.

Dodao je da je tog datuma došao da svjedoči crkvenonarodnom saboru na kom je predlagan nasljednik vladike, na poziv patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija.

"Ono što se desilo taj dan je jedna jaka medijska igra koja je praćena sa dodacima i primjesama političara iz Crne Gore, političkih analitičara i, po meni, istoričara kojima to ne pripada", kazao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić
foto: Gov.me/Saša Matić

Dodao je da je Vlada Crne Gore uradila sve što je do nje po pitanju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Premijer je ponovio da je njegova vlada ekspertska i da je samo jedan, potpredsjednik vlade, političar.

"Niko nije biran po nacionalnoj pripadnosti, već po kompetencijama", rekao je Krivokapić.

Premijer je rekao i da je "crnogorski parlament jedinstven jer ima 41 naprema 40 odnos snaga".

"U parlamentu jedna grupacija od početka do danas, ne znam iz kojih razloga, ne želi da podrži ovu Vladu. Samo su je podržali 4. decembra kada je izglasana i poslije toga kreće hajka koja je nezapamćena u Evropi. Jedan dio pozicije razmišlja opoziciono i dan danas i Vladi stavlja na teret nešto što pomislili nijesmo", kazao je Krivokapić.

Dodao je da je njemu cilj bio zaštita pravoslavnog življa, tako što će se promijeniti Zakon o slobodi vjeroispovesti, što je i učinjeno.

"Ja nisam imao nijedan politički motiv. Moj motiv je bila zaštita crkve, njene imovine i četiri eparhije", rekao je Krivokapić, dodajući da je tu obavezu ispunio i da ostaje samo ona vezana za socijalnu pravdu.

Naveo je da nije kao drugi političari i da ga rejting ne zanima.

"Ja sam ostao čovjek koji je želio da narod kroz javne politike dovede do toga da imamo BDP blizak Luksemburgu. Crna Gora to može brzo da postane".

Kaže da u Crnoj Gori nema antisrpske politike, već samo proevropske i procrnogorske.

Krivokapić ke kazao i da poslije Drugog svjetskog rata "prvi put u Vladi Crne Gore ima najviše Srba".

"Nikoga nijesam pitao kojoj vjeri, naciji pripada ni koja krvna zrnca ima. Glavno pitanje je zašto neki političari koji jedini predstavljaju srpske političare u Crnoj Gori nijesu vidljivi. To je pitanje na koje treba neko da odgovori"

Naveo je i da se ekspertska vlada pokazala kao "veoma uspješna".

Krivokapić na pitanje zašto odnosi Crne Gore i Srbije nijesu dobri kao odnosi između građana dvije države, kazao "da trenutno nema anti-srspke i bilo koje druge politike osim pro-evropske i građanske".

"Za relacije koje postoje u politikama - mislim da je kriva i jedna i druga strana. Najbolje da moja posjeta bude začetak nove putanje u odnosima Crne Gore i Srbije na dobrobit građana".

Na pitanje "hoće li se srpski pisci vratiti u školske knjige", Krivokapić je naveo da je u Crnoj Gori "postojalo redukovanje" srpskih pisaca", ali da bi sada moglo da dođe do promjene.

"Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić ovih dana priprema tim koji će preispitati sve što je bilo u sistemu obrazovanja do sada i predložiti rješenja za unapređenje i sticanje potrebnog nivoa znanja. Ubijeđen sam da će sva velika imena koja su nestala biti na pravom mjestu postavljena", rekao je Krivokapić.

Govoreći o uticaju stranog faktora u Crnoj Gori, Krivokapić je kazao "da svako ima svoj interes", ali da je najbitnije "da državnik koji vodi državu zna šta je najbolje za njegov narod".

Krivokapić je naveo i da je Vlada pripemila Zakon o popisu, te da očekuje da će biti do 20. novembra u skupštinskoj proceduri.

"Mora da prođe usaglašavanje sa Evropskom komisijom koje će trajati kratko jer je zakon jednostavan i do 20. novembra biće dat u skupštinsku proceduru. Od parlamenta zavisi da li će on biti održan iduće godine na proljeće ili jesen. Najvažnije jeda popis pokaže volju svakog pojedinca i od njega ne treba praviti bilo čiji marketing", rekao je Krivokapić.

Bonus video: