Zeković: Stijović odgovarao "treba li stoku da vam prevežem", od Bratić dobijamo ekstremne nacionaliste

"Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta u dosadašnjem toku mandata pokazala je jasnu namjeru da obrazovni sistem Cme Gore prilagodi jednonostranim i isključivo nacionalno-vjerskim željama, koje su u direktnoj suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske multietničke i sekulame države"

7433 pregleda 20 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Potpedsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković saopštio je danas da ta partija partija poziva predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečić da zakaže sjednicu Skupštine oko "ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića".

"SDP poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da saglasno Poslovniku Skupštine Crne Gore, stavi na dnevni red Interpelacije koje je još u julu mjesecu podnijela Socijaldemokratska partija. Podsjećamo da je od 16. jula u proceduri Interpelacija o radu Vlade u oblasti poljoprivrede, a od 27. jula Interpelacija za pretresanje rada Vlade u oblasti prosvjete. Poslovnik ostavlja rok Vladi da se izjasni u roku od 30 dana, a u čl. 200 st. 2 predviđa da se “ako Vlada nije podnijela izvještaj interpelacija se stavlja na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine po isteku roka za dostavljanje izvještaja Vlade”. Iako su protekla više od tri mjseca od podnošenja interpelacija predsjednik Skupštine još uvijek nije zakazao sjednicu na kojoj bi razgovarali o politici Vlade u ove dvije veoma važne oblasti, a stanje je od podnošenja interpelacija dodatno pogoršano", istakao je Zeković.

On je dodao da "u oblasti poljoprivrede postoji veliki problem, jer je cijena prehrambrenih i drugih inputa porasla 30%-100%, poljoprivrednici su se desetinama puta obraćali ministru, a on im sa svoje ministarske visine odgovarao "treba li stoku da vam prevežem"".

"Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta u dosadašnjem toku mandata pokazala je jasnu namjeru da obrazovni sistem Cme Gore prilagodi jednonostranim i isključivo nacionalno-vjerskim željama, koje su u direktnoj suprotnosti sa ustavnim određenjem građanske multietničke i sekulame države. Na sceni je progon i nezakonito otpuštanje inovjernih i onih koji drugačije misle, dok kroz kadrovska rješenja Vesne Bratić za direktore dobijamo ekstremne nacionaliste, podržavaoce osuđenih ratnih zločinaca, teoretičare zavjera, antivaksere i slične koji, zbog same suštine obrazovnog sistema ne bi smjeli da njima rukovode. U međevremenu se situacija u obje oblasti dodatno pogoršala. Zbog svega navedenog još jednom pozivamo predsjednika Skupštine Bečića da ne krši Poslovnik i zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi razgovarali o politici Vlade u ove dvije oblasti, a Parlament ostavrivao svoju Ustavnu funkciju, kako ne bi iz EU dobijali ocjene kako imamo saziv "bez presedana"", poručio je Zeković.

Bonus video: